Annons

Annons

Bob Dylan får Nobelpriset i litteratur

Bob Dylan tilldelas Nobelpriset i litteratur! Här är våra favoritlåtar med den populära artisten.


111

Spekulationerna går alltid heta inför nobelprisutdelningen, och det är kanske inte så ofta vi gissar rätt. I år har namn som Anne Carson, Joyce Carol Oates, Ngugi wa Thiong’o, Adonis och Haruki Murakami ofta nämnts som troliga vinnare av litteraturpriset. Men det var nog färre än vanligt som gissade rätt 2016.

Annons

Det är nämligen den amerikanska legendaren, Bob Dylan, främst känd som musiker, som kammar hem priset.

– Han har skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen, av Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius som motivering under presskonferensen.

 

Sång- och dansman

Under en presskonferens 1965 fick Dylan frågan om han ansåg sig själv vara låtskrivare eller poet, varpå han svarade: ”I think of myself more as a song-and-dance man.”

I omslaget till sitt andra album, The Freewheelin’ Bob Dylan, skrev han:

”Anything I can sing, I call a song. Anything I can’t sing, I call a poem.”

Enligt Emil Persson, nöjesredaktör på Café, är Bob Dylan en av få artister som får lyssnare att känna sig smarta.

– Jag fattar att finkulturella blodtryck rusar medan vi pratar, men personligen tycker jag att han är en av de bästa textförfattarna som existerat; när stämbanden och konserterna devalverats är det lyriken som gjort att man alltid behållit en bottenlös fascination för människan Bob Dylan. Ungefär som med Tranströmer tror jag att han får lyssnaren att känna sig smart, snarare än att spela smart. Vem som helst kan liksom UTTOLKA Blowin’ in the wind, ta in och uppskatta dess mästerlighet på riktigt. Det är fan inte många som kan uttolka exempelvis Yayoi Kusama, oavsett vad man vill hävda på Instagram. Jag tycker det här är roligt. Om inte annat är Dylan den enda Nobelpristagaren som uppträtt med Mumford & Sons.

Bob Dylan föddes 1941 i amerikanska Duluth i Minnesota. Hans födelsenamn är Robert Allen Zimmerman.

Text: Joel Linde, cafe.se

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...