Annons

Underbara Clara: ”Vi firar jul med tjocka släkten!”

Clara Lidström älskar att fira jul! På sin blogg Underbara Clara delar hon med sig av sina recept, pysseltips och husmorsknep - som hon i sin tur lärt av mormor och farmor.

Mejla
Dela (23)
Pinna

bloggaren-underbara-clara-firar-jul

Bloggaren Clara Lidström älskar att fira jul!

Bloggaren Underbara Clara firar jul

Det är full aktivitet på gården i Tvärålund utanför Umeå i Västerbotten. Vid sidan av bostadshuset har ett jättestort växthus tagit plats. Och mellan varven finns både grisar och höns på familjen Lidströms ägor.
Familjens småskaliga jordbruk har börjat bära frukt och Clara, 31, och hennes man Jakob, 30, är självförsörjande på det mesta som de äter. De säljer dessutom påsar med ekologiska grönsaker till familjer i trakten.
När det är dags att duka fram julbordet står grönsaker och potatis från den egna gården, samt skinka från den egna grisen, på menyn.
– Nu är det jag som skapar traditionerna för min familj och ordnar de där Bullerbyjularna som jag växte upp med hos mormor, säger Clara.

Annons
Gilla Allers på Facebook
bloggaren-underbara-clara-firar-jul

Hemma hos Underbara Clara är det julpyntat i varje vrå.

Julfirande hemma hos Clara

Till familjens julfirande finns även hemmagjorda chokladdadlar och en egenhändigt huggen julgran, men Clara gör inte allt som mormor gjorde.
– Jag älskar att baka och laga mat men jag är ju en heltidsarbetande kvinna och småbarnsmamma och har inte lust att stå i köket varje ledig stund. Vi kör knytis med tjocka släkten och det är jättetrevligt.
Clara, som för många är känd som bloggaren Underbara Clara, bor med make och sönerna Bertil, 6, och Folke, 3, i ett gammalt hus som ståtar i ett högt läge intill två sjöar i byn som ligger många mil utanför centralorten.
– Jag, Jakob och vår hund Melker, som var en liten, busig valp då, flyttade hit när jag bara var 23 år. Vi kände ingen i byn, och köpte huset bara för att det var det enda hus vi hade råd med. Det kostade 200 000 kronor och hade renoveringsbehov, säger Clara.

Inspiration: Vackra dukningstips för julbordet

Bloggarens egen livsstil

Visst höjdes ett och annat ögonbryn när det unga paret valde en livsstil som skilde sig från de flesta andra ungdomars. I dag är familjen djupt rotad i myllan där alla känner alla och dagisfröken bor i grannhuset.
Clara förklarar flytten med att hon dels kände att hon ville skapa ett liv som inte krävde höga inkomster, dels för att hon kände att det var bråttom att leva.
– Min mamma hade dött av bröstcancer och jag kände starkt att jag inte är odödlig. Tänk om inte jag heller får leva längre än i 52 år? Då gäller det att skynda sig.

Clara miste sin mamma

Mamman fick cancer när Clara var 16 år och sjukdomen kom att lägga en mörk skugga över de följande fem åren. Bröstcancern behandlades men slog till med full kraft igen, nu spridd i hela kroppen. Clara var bara 21 år när hon miste sin mamma.
– Sorgen var tung. Jag och mamma stod varandra väldigt nära. Jag var sjukskriven och gick i samtalsterapi för att få näsan ovanför vattenytan. Då jobbade jag i en klädbutik i Umeå, där jag och Jakob bodde. Men jag kände att jag nog varken ville eller orkade jobba heltid. Jag ville skapa mig ett annat liv.
Clara hade börjat blogga och hennes modeblogg, med inriktning mot second hand-kläder, fick allt fler följare. Även chefredaktören för en lokaltidning upptäckte Claras modeblogg och värvade henne till tidningen. Även om Underbara Clara från början var en modeblogg berättade Clara också öppenhjärtigt om mammans sjukdom, om sorgen och saknaden.

bloggaren-underbara-clara-firar-jul

På gården i Tvärålund leker barnen Bertil och Folke i snön.

Gulliga bilder på bloggen

– Bloggen har alltid följt mitt liv. Jag visar inte bara en glättig sida ,och med tiden har jag kommit att skriva alltmer om mat, inredning, feminism, familjeliv och livet på landet. Jag varvar gulliga bilder på barn och inredning med vassa politiska inlägg.
Clara säger att hon många gånger fått höra att hon borde flytta till Stockholm, då skulle bloggen växa.
– Men det är tvärtom – jag tror att min blogg skulle dö i storstan. Det var ju när jag började skriva om vårt liv här på gården som bloggen exploderade! Det var tydligt att folk ville läsa om det, säger Clara som tänker att det kanske beror på att många längtar efter ett enklare liv utanför de stora städerna.
Själv har Clara inspirerats mycket av sin mormor och sin farmor. Hon säger att det finns många starka kvinnor i släkten och hon har alltid fått höra att hon ska ta plats och våga säga vad hon tycker. Även om Clara i dag är en erfaren föreläsare så känner hon ännu ett pirr i magen innan hon ska upp på scenen.
– Men jag brukar tänka att varför skulle inte jag ha något viktigt att säga, likaväl som andra?!

Här hittar du Claras blogg

Clara höll i Husmorsskolan i P1

I början, när Claras karriär tog fart, fick hon en hel del kritik, man menade att hon ville skruva tillbaka tiden med sitt vurmande för gamla husmorsideal. Hon höll i radioprogrammet Husmorsskolan i P1 och skrev mycket om matlagning, hon syltade och saftade, manglade lakan och tipsade om saker hon lärt sig av den äldre generationen.
– Den där kritiken har helt försvunnit nu. Fler har förstått värdet av att ta till vara traditionell kvinnokunskap och att det inte står i ett motsatsförhållande till feminism. Den äldre kvinnogenerationen sitter ju på kunskap som stjärnkockar och designer använder! säger Clara.

bloggaren-underbara-clara-firar-jul

Clara ger inrednings- och pysseltips på sin blogg.

Bloggar om husmorstips

Några av hennes tidiga intressen var att hänga med mormor och farmor i köket och att klippa ut smarta husmorstips ur deras veckotidningar.
– Jag sög i mig alla tips, som att man kan slå in presenter i tidningspapper! Och jag ville lära mig allt om hur husmanskost tillagas. Mormor var min förebild!
Claras och Jakobs filosofi är att inte konsumera i onödan, att spara på jordens resurser och att återanvända saker och kläder så långt det är möjligt. Därför är huset inrett med möbler som paret fått ärva efter ”tant Märta”, en ingift släkting till Jakob som lämnat efter sig två hus fulla av saker som ingen vill ha, men som är som underbara skatter för Clara och Jakob.

19 tjusiga julstjärnor att pynta med inför jul

Aktuell med egna julklänningar

Bloggen har öppnat många dörrar för Clara. I dag är hon en driven entreprenör med många bollar i luften. Hon har inte bara gjort radioprogram och skrivit böcker, hon föreläser, gör poddar och skapar klädkollektioner. Just nu är hon aktuell med julklänningar, dem skapar hon tillsammans med kollegan Annakarin Nyberg under märket Miss Clarity.
– Även om jag från början tänkte att jag inte skulle jobba heltid så blev det till slut mer än så. Det var ju så roligt! Men jag brände ut mig. Jag blev sängliggande i flera månader, men höll skenet uppe på bloggen. Det har tagit tid, men nu mår jag bra igen och har lärt mig att välja vad jag tackar ja till. Jag jobbar också med att hitta tillbaka till de där stunderna i naturen, promenaderna i skogen. Dem var jag bra på under de första åren vi bodde här.

Clara har skapat kreativt kollektiv

Fram till nu har Clara haft sin arbetsplats i hemmet. Även maken Jakob, som är sjukgymnast, yogalärare och småbrukare, jobbar till stor del hemifrån.
– Nu känner jag att jag vill ha en arbetsplats utanför hemmet. Om inte annat så behöver jag och Jakob också vara ifrån varandra ibland. Därför har jag startat ett kreativt kollektiv inne i Umeå, säger Clara.
Hon har samlat en rad skapande kvinnor i ett gammalt, fint hus där tanken är att filmare, formgivare, radioproducenter, bloggare och fotografer ska kunna hjälpa varandra. Clara drivs av tanken att göra roliga saker och att lära sig nytt. Om hon dessutom får göra det tillsammans med andra kvinnor är det en vinn-
vinn-situation.

bloggaren-underbara-clara-firar-jul

Julen firar bloggaren Clara med släkt och vänner.

Firar jul med släkt och vänner

Under julen tar Clara en välbehövlig paus med släkt och vänner. Julen är ju hennes favorithögtid! Inte för inte har Clara både gjort egna jultidningar och skrivit en kakbok med julrecept. Traditionen bjuder både på dopp i grytan till lunch och långpromenader längs snögnistrande byvägar.
– Vi gör alltid massor av snölyktor som vi tänder när vi kommer hem från hundpromenaden. Då har det blivit mörkt och de lyser så stämningsfullt.

Text: Birgitta Lindvall Wiik


Bild: Petra Älvstrand och privat

 

Missa inte: 6 juliga fynd – om du vill ha en finklädd hund på festen

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...