Annons

Blodprov kan visa risken att drabbas av Alzheimer

Vetenskapen söker ständigt nya vägar för att upptäcka Alzheimers sjukdom i ett tidigt skede. Enligt en studie som publiceras i tidskriften Nature skulle det kunna räcka med ett enkelt blodprov. ”Att ta ett blodprov och avläsa hjärnans kemi är något som vi drömt om länge”, säger Bengt Winblad, professor i geriatrik vid Karolinska institutet, till Vetenskapsradion.

Mejla
Dela (26)
Pinna

Bild: Shutterstock/IBL Bildbyrå

Blodprov kan avslöja risken att drabbas av Alzheimer

Alzheimers sjukdom drabbar tusentals svenskar om året. Bara i Sverige beräknas runt 100 000 personer vara drabbade, enligt Hjärnfonden.

Eftersom vi blir äldre och äldre och fler blir dementa så står sjukvården inför en stor utmaning med diagnos och behandling av Alzheimers framöver. Och i dagsläget finns det knappt några läkemedel mot sjukdomen.

Upptäcka sjukdomen tidigt: ”En oerhörd fördel”

Nu har japanska forskare gjort ett genombrott när det gäller att upptäcka sjukdomen i ett tidigt skede, rapporterar Vetenskapsradion. Forskarna har undersökt förekomsten av så kallat beta amyloid i blodet hos patientgrupper i Australien och Japan. Det är beta amyloid som orsakar de demensplack som lägger sig i hjärnan och förstör minnesfunktionen vid Alzheimers sjukdom.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Forskarna fann vidare att det fanns ett särskilt protein i blodet som kunde indikera om det var på väg att samlas plack i hjärnan. En slutsats som skulle innebära en möjlighet att upptäcka tidiga tecken på sjukdomen med hjälp av ett blodprov.

I dagsläget krävs det PET-scanning av hjärnan och ryggmärgsprover för att upptäcka Alzheimers.

– Det är väldigt tidskrävande och kostsamt, så det är en oerhörd fördel om vi kan ta ett blodprov för att avläsa det här, Bengt Winblad, professor i geriatrik vid Karolinska institutet, till Vetenskapsradion.

Till vänster, en personen som har drabbats av Alzheimers sjukdom före 65 års ålder. Till höger en person som insjuknat först i högre ålder. Illustration: Annie Hallén/Michael Schöll

Forskningsframsteg om Alzheimer i Sverige

Forskningen om Alzheimers sjukdom har även gjort framsteg på andra håll. Bland annat har forskare vid Lunds universitet hittat en ny metod för att kunna ställa säkrare diagnoser på drabbade patienter oavsett ålder.

Framstegen handlar framförallt att det ska bli lättare att ställa en korrekt diagnos på yngre Alzheimerdrabbade vilket är mycket svårt i dagsläget.

Forskningsrapporten är publicerad i Nature.

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...