Annons

Bli kvitt din tinnitus!

Mejla
Dela (0)
Pinna

tinnitus

ACT, Acceptance och commitment therapy

Avslappningsövningar och mindfulnessmeditation används för att träna sig i att försöka vara i ljudet och stå ut med det. Detta gör att hjärnan vänjer sig och kan stänga av ljudet på sikt.

Akupunktur

Nålar sätts i huvudet, öronen och nacken vilket aktiverar lugn och ro-systemet i kroppen, så att man slappnar av i spända kroppsdelar som kan vara grunden till eller förvärra ljudet.

Cochleaimplantat

Långtidsstudier visar att för personer med svårt invalidiserande tinnitus i kombination med ensidig dövhet kan cochleaimplantat vara en framgångsrik behandling som ger varaktig lindring.

Kognitiv beteendeterapi

Många får problem med sömnen på grund av tinnitus. Med hjälp av KBT kan du lära dig att sköta din sömnhygien, alltså hur och när du ska sova så att du får de timmar du behöver vid rätt tidpunkt på dygnet.

Käkmuskelövningar

Spända käkmuskler kan ge upphov till tinnitus. Att lära sig slappna av och inte bita ihop eller pressa tungan mer än nödvändigt mot gommen kan minska besvären.

Ljudträning

Försök slappna av när du hör vanliga vardagsljud, de är inte farliga för öronen. Börja försiktigt, hellre många gånger och lite än för mycket på en gång.

Motion

När du motionerar bildar kroppen natrium och kalium för att bygga upp musklerna. Samma ämnen behövs för att stärka nervsignalerna i kroppen, de hjälper till att stimulera de rätta signalerna i örat. Tinnitus är ofta kopplad till hörselnedsättning. Även här har motion positiv effekt eftersom de små håren i örat börjar att röra sig igen, vilket på sikt ger bättre hörande.

Annons

 

Bild: Shutterstock

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...