Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaBlåsippan ute i backarna stå…

Det är lika magiskt varje år när blåsipporna plötsligt dyker upp mellan bruna fjolårslöv. Bosse Johansson gillar den här tiden på året extra mycket – men så har han också en härlig samling att glädjas åt i sin trädgård! Både blåa, rosa och vita!


9
Visa bildspel
/
...
Visa mer

Bedårande blåsippor!

Det är vår i luften, tidig vår. Fjolårslöven ligger kvar på marken, bruna och vissna. Så även blåsippans blad.

Men plötsligt rullar små stjälkar upp sig, med en blå pärla i toppen. De har legat och väntat vid jordytan sedan i höstas, och nu värmer solen äntligen tillräckligt. En himmelsblå blomma öppnar sig, den intensiva blå färgen är speciell och mycket vacker. Först efter blomningen utvecklas nya gröna blad med tre rundade flikar.

Annons

Bosse Johansson älskar sippor!

Blåsippan brer inte ut sig i mattor, den vill inte växa överallt. Blåsippor är något att stoltsera med – och det kan Bosse Johansson i Kvänum! I hans trädgård i Västergötland finns blåsippor i alla former och färger. Enkla och fyllda blommor – blå, rosa och vita.
– Jag har ett stort intresse för sippor av alla slag, men blåsippor är mina favoriter. De är så fina och dessutom gillar jag särskilt den här tiden på året, när allt väcks till liv.
Så här i efterhand kan man säga att startpunkten för samlandet var när Bosse och hans fru byggde hus. Då flyttade han med sig några blåsippstuvor från föräldragården och satte dem i en liten backe i utkanten av den nya tomten. Året var 1979 och sedan dess har blåsipporna spridit sig. Nu finns det blå tuvor lite varstans.
– Under åren har jag planterat nya, lite ovanligare sorter också. Jag har köpt plantor, men de flesta av mina blåsippor är frösådda. Det är lite av en utmaning. I dag vet jag inte hur många sorter jag har, eftersom de korsar sig med varandra.0

Praktiska odlingstips – så lyckas Bosse

Läge: Blåsippor trivs bra i lundmiljö, i skyddat läge bland gamla löv under buskar. Där får de sol medan de blommar, då har buskar och träd inte hunnit få blad som skuggar marken. Läget kan kallas halvskuggigt. Fyllda blåsippor vill dock ha mer sol.

Jord och växtmiljö: Blåsippor gillar hög mullhalt i jorden. Bosse jordförbättrar genom att lägga ut lövkompost. Han har dessutom flera upphöjda bäddar inramade av stenar vilket ger ett naturligt intryck och bra odlingsklimat. I det vilda växer blåsippor i frodiga granskogar, lövskogar och hagar.

Naturlig spridning: Vill man att blåsipporna ska sprida sig måste de 
få stå ifred. Det är inte ofta man ser blåsippor i gräsmattor där gräset klipps, plantorna behöver få vissna ner i lugn och ro. I det vilda sprids blåsippor med hjälp av myror. På Bosses tomt dyker det upp blåsippor i rabatter 
utan att de planterats där, och de blir fler för varje år. Och eftersom de har 
så karaktäristiska blad är det ingen risk att man förväxlar dem med ogräs.

Förökning: Det går bra att dela stora plantor. En gång delade Bosse en stor tuva dubbla röda blåsippor i 15 delar och det gick bra. Han frösår gärna och nya frön har han många gånger fått tag på genom andra entusiaster som är medlemmar i Trädgårdsamatörerna. Fröna sås i krukor som sedan ställs ut i backar på ett skyddat ställe. Bosse lägger fröna i lite diskmedel innan han sår. Sedan gnuggar han dem med sandpapper. Ofta kommer de inte upp första året, men nästa, så det gäller att ha tålamod.

Blomningstid: I Flora Svecica som kom ut 1755 skrev Carl von Linné: ”Blåsippan börjar blomma då tjälen knappt gått ur marken, och står ända till dess tulpanen slagit ut. När blåsippans blomning börjar, då börja aspdungarna skifta i grått och björklundarna i rött, då leker norsen, då börja gräsen växa upp vid vattnet. Blåsippan går i spetsen för lundflorans skara.”

I det vilda: Man får inte plocka blåsippor hur som helst. Blåsippan är fridlyst, helt fredad, i Skåne, Hallands, Stockholms och Västerbottens län. Detta gäller även i de delar av Västra Götalands län som tidigare tillhörde Göteborgs- och Bohus län. I hela landet är det är förbjudet att gräva eller dra upp levande exemplar med rötterna och att plocka blåsippor för försäljning.

 Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...