Annons

Annons

Björn Skifs om inspirationskällan till Badrock: ”Det är party hela tiden”

Uppskjutna förlossningar och världspremiär för en av Sveriges största musikexporter. I dokumentären "Badrock" avslöjar Björn Skifs var idén till succékonceptet föddes – men också om sin tveksamhet inför en återförening. "Ingen kunde skylla på mig", säger han.


Under ett par år i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet var ”Badrock” nästan synonymt med svensk sommar. Bakom konceptet stod framförallt artisten Björn Skifs.

Mats Ronander, Sanne Salomonsen, Björn Skifs,Nina Söderquist, Tommy Nilsson, Lisa Nilsson,
Badrock Borgholms slottsruin 2016. Bild: IBL

30 år efter den första spelningen i Borgholms slottsruin, sommaren 2016, samlades de på nytt även om det aldrig var någon självklarhet.

Annons

– Det hade varit tankar när ”Badrock” fyllde tio och femton och tjugo år. Kanske man skulle våga sig på. Men jag har alltid lagt ner. Sedan har jag alltid kommit fram till att var sak har sin tid. Ända fram till innan sommaren 16 när det kom en förfrågan från Borgholm. Kan ni inte göra en Badrock eftersom vi firar 200 år? Och då fanns det en anledning och ingen kunde skylla på mig, säger Björn Skifs i dokumentären.

Gilla Allers på Facebook

Lisa Nilsson och Björn Skifs i Badrock Borgholms slottsruin 2016. Bild: IBL

I dokumentären ”Badrock” möts nutid och dåtid. Tillbakablickar blandas med bilder och intervjuer från jubileumskonserten 2016.

Förutom motorn Björn Skifs medverkar artister som Lisa Nilsson, Sanne Salomonsen, Lena Philipsson, Marie Fredrikson, Tommy Nilsson, Mats Ronander, Annelie Rydé och Nina Söderqvist.

Roxettes första spelning

Men i dokumentären avslöjar Björn Skifs också hur Badrock föddes. Inspirationen kom från Joe Cockers film ”Mad Dogs & Englishmen”

– Där reser de runt med hundar och familjer och ungar och det är party hela tiden. Ibland kunde det kännas som det fanns vissa likheter med Badrocksgänget, säger Björn Skifts.

Sommaren 1987 gjorde gruppen Roxette sin debut. Björn Skifs säger att Badrocksarrangörerna egentligen var ute efter att snärja Marie Fredriksson och att de inte hade en aning om att duon fanns ett halvår tidigare.

Marie Fredriksson, Louise Hoffsten, Björn Skifs, Annelie Rydé, Badrock 1988. Bild: IBL

Och även om det kanske framförallt är den familjära stämningen som etsat sig fast, har Badrock också haft sin beskärda del av kunglig fägring.

– Vi hade hela kungafamiljen på plats under fler år och ibland kom kungen ner och morsade på oss efter showen, säger Björn Skifs.

Badrock sänds lördag den 3 juni klockan 20 i TV4.Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...