Annons

Annons

Äkta makar och konkurrenter

Heidi Andersson och Björn Ferry i Mästarnas mästare ser fram emot att som första paret att någonsin tävla mot varandra i det populära SVT-programmet. Båda har lagt idrottskarriären på hyllan för att få mer tid för varandra och sonen Dante. Men visst – en gång vinnarskalle, alltid vinnarskalle...


heidi-och-bjorn

Sedan populära Mästarnas mästare, med över två miljoner tittare i snitt, hade premiär på SVT 2009 har sju omgångar avverkats. I den aktuella åttonde upplagan deltar för första gången ett äkta par – till och med i samma grupp; skidåkaren Björn Ferry och armbryterskan Heidi Andersson.
– Det var SVT som ville att vi skulle vara med i samma grupp.  Vi föreslog separata, men det fungerade jättebra. Enda bekymret innan var väl att vi var tvungna att ordna barnvakt till vår fyraårige son Dante, men pappa och mamma ryckte in så det var snabbt löst, ler Heidi Andersson.
Varken hon eller maken Björn Ferry tvekade när frågan kom.
– Programmet är en riktigt bra underhållning, framför allt mötena med alla före detta idrottsstjärnor – jag är väldigt nyfiken och intresserad av att komma lite mer under skinnet på dem, berättar Björn.
Många år av stenhård träning låg bakom Björns OS-guld i Vancouver 2010 – men frågan är om inte den förra skidskytten fick kämpa nästan lika mycket för att få armbryterskan som vunnit elva VM-guld på fall…

Annons
Gilla Allers på Facebook
16_15303138_1033

Björn har bland annat tagit guld i OS och VM samt sju segrar och 22 pallplatser i världscupen.

Björn brukade oftast få till sina träffar i skidspåren – men under den första dejten med Heidi gjorde han en och annan tavla.
– När jag gick hem från hans lägenhet var jag övertygad om att vi aldrig skulle gifta oss. Man kan lugnt säga att Björn hade uppförsbacke och en del att slita för, berättar hon med ett skratt.
Bland andra märkliga grejer hade Ferry sex tomma syltburkar i kylen för att de ”luktar mindre där”. Alla skåp och lådor var fulla av reklam och tidningar – och det var faktiskt så illa att Heidi funderade på om lägenheten någonsin hade städats…
– Badrummet var det absolut äckligaste jag upplevt. Toaletten var fruktansvärt vidrig och badkaret nästan helt svart. Dammsuga visste han nog knappt vad det var. Ett sådant snuskigt hem är nog inte det bästa att övertyga en tjej med som man efter många sms och samtal äntligen lyckats bjuda hem för en träff, skrattar hon.
– Jag tyckte att det var lika bra att visa mina sämsta sidor direkt också. Om hon ändå ville ha mig, då var jag säker på att det var rätt, kontrar Björn med ett stort leende.
Björn hade spanat in Heidi tidigare, men det var först på annandagen 2001 som de pratade med varandra ordentligt. Det var under en hemvändarfest på Hotell Toppen hemma i Storuman, och Heidi skulle som konferencier intervjua byns stora skid-skytte-stjärna på torget då han precis blivit uttagen till sitt första OS.
– Ganska fort märkte jag att han hade annat intresse än bara att prata om OS, skrattar hon.
Björn har ett speciellt minne från när han äntligen lyckats få igenom sina planer att bjuda hem henne.
– När hon skulle hänga upp sin jacka i min hall fullkomligt exploderade galgen i små bitar. Man kan säga att det märktes direkt att det var en stark armbryterska som kommit på besök, säger han med ett skratt.

heidi

Heidi har vunnit 11 VM-guld.

”Björn är en fantastisk lyssnare”

Efter ungefär ett år var de ett stadigt par och sedan 2003 är de även sambor.
– Även om jag brukar skämta om att det är Björns gener jag är ute efter, har han verkligen det. Han är väldigt spontan, öppen och lättsam. Samtidigt som han är världens djuping som älskar att diskutera och analysera livet, människorna och världen. Han är en fantastisk lyssnare. Jag älskar hans förmåga att få andra människor att slappna av och öppna sig.
Något hon också tycker mycket om är att det alltid händer saker kring Björn.
– Han är verkligen kontrasternas man. Björn kan vara både djup och ytlig eller lika smart som korkad. Ibland kan det växla mellan kommentarer där man undrar om Björn är en av världens mest intelligenta personer till ett närmast ofattbart dumt uttalande man knappt tror är sant. Han är garanterat en av få personer som har förmågan att chocka sig själv minst en gång per dag.
Björn föll för att Heidi är både ”god, snäll och har en otrolig energi”.
– Jag dras till smarta och företagsamma människor som vill något med sitt liv. Heidi kan man lära sig mycket av och hon gör mig till en bättre människa. Vi kompletterar varandra jättebra, säger han.
I Heidis släkt är det enligt tradition kvinnorna som friar – och därför var det hon som gick ner på knä under Björns födelsedag den 1 augusti 2005.
På midsommarafton året därpå gifte de sig uppe på Stenseleberget, med dess vidsträckta utsikt över sjön Storuman och fjällvärlden. Där har Björn tränat mycket genom åren och vägen upp till denna plats har döpts om, från Utsiktsvägen till Björn Ferrys väg.
– Sedan hade vi bröllopsfesten i Ensamheten, en mil utanför Stor-uman där jag växte upp. Där bor nu bara åtta personer och alla är släktingar till mig – bland annat mina föräldrar och min farmor.
I sommar firar de tio år som makar, och livet har på senare tid gått in i en annan fas. Efter att Björn lagt ner sin idrottskarriär under våren 2014 avslutade Heidi sin tävlingskarriär samma år med att vinna dubbelt VM-guld i Vilnius, Litauen, för både höger och vänster arm. Det blev nummer tio och elva i ordningen.
Plötsligt har de mycket mer tid för varandra, för sonen Dante som föddes 2011, och för släkt och vänner.
– När det var som intensivast räknade jag ut att Björn och jag bara sågs ungefär 90 dagar om året. Björn reste mest av oss, på olika läger och tävlingar, och när han var hemma sov han ofta i ett eget rum med öronproppar. Om jag var sjuk hände det att han bodde hemma hos sina föräldrar några dagar för att inte riskera att bli smittad. Du hör ju att det egentligen var helt fantastiskt att vi lyckades få till ett barn, skrattar Heidi.

”Nu behöver vi inte ha skilda sovrum längre”

Just den här ständiga rädslan för att bli sjuk är det de saknar minst i dag – frånsett de allra tyngsta träningspassen förstås. Numera tränar de bara några dagar i veckan för att må bra.
– Så här i efterhand fattar jag inte hur jag orkade egentligen. För att nå världstoppen gick det inte att tumma på någonting, utan träna och leva på gränsen till vad man klarar av hela tiden. Nu behöver vi inte ha skilda sovrum längre, och blir vi förkylda är det inte hela världen, menar Björn.
Något som givetvis ökar chanserna rejält för Dante att få ett syskon…
– Vi har pratat om det en hel del och det vore förstås kul med fler barn. Även om vi är vana att leva ganska inrutat efter scheman, kan man inte planera och styra över allting. Vi får se hur det blir framöver, säger Heidi.
Båda två är ganska lugna föräldrar som inte stressar upp sig så lätt.
– Vi gillar att leka med Dante, även om han är duktig på att underhålla sig själv också. Till skillnad från mig är Björn väldigt musikalisk – han både spelar piano och gitarr och sjunger tillsammans med vår son. Det är tur att Dante slipper höra mig göra något av det. Jag brukar få hans lilla hockeyklubba som gitarr, det passar mig utmärkt, skrattar hon.
Om man jämför med hur det såg ut i Björns ungkarlslya är det betydligt renare och mer ordning i familjens gemensamma hem.
– Men det är nästan enbart tack vare Heidi. Tyvärr verkar Dante ärvt allt det slarviga från mig. Vi hade ju hoppats att han skulle kallas Pedant(e) i skolan, men det är nog ingen risk, ler Björn.

familjen

Familjen gillar frisk luft och naturliv.

”Ingen av oss är någon dålig förlorare”

I dag driver makarna ett eget aktiebolag tillsammans och har olika former av uppdrag. Björn är bland annat expertkommentator på SVT, föreläsare, förvaltare och har skrivit boken Ferry Tales. Heidi föreläser, besöker skolor, är armbrytarinstruktör och säljer armbrytningsbord.
– Tillsammans äger vi dessutom 600 hektar skog där vi planterar och röjer själva. Eftersom vi båda älskar att vara ute i naturen är det ett perfekt jobb.
I Mästarnas mästare får vi säkert återuppleva makarnas vinnarskallar. Så fort en tävling är på gång väcks något särskilt inom dem. Inte så att de smitt någon lömsk pakt för att knäcka motståndarna, men…
– I programmet vill man givetvis göra sitt bästa, och visst vore det roligt om vi båda går till final, säger Heidi, och Björn instämmer.
– Men ingen av oss är någon dålig förlorare. Det är inte så att någon slänger iväg korten eller pjäserna om vi spelar spel eller bryter av racketen om vi får stryk i pingis. I så fall var det förstås värre att förlora under karriären.

Text: Joakim Löwing 
Bild: Andreas Johansson och IBLLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...