Annons

Annons

Bilden visar: det här innehåller Nutella – egentligen

Nutella är en storfavorit i många hem. Men en bild som säger sig visa dess verkliga innehåll har nu spridits som en löpeld på internet – och folk gillar inte vad de ser.


Hasselnötskrämen Nutella skapades till en början som en lösning på problemet med kakaobrist efter andra världskriget. Eftersom det var ont om kakao drog man ner på den varan och ersatte den med hasselnötter och socker. Produkten har sedan dess växt sig rekordstor och Nutella finns i dag också i många svenska hem.

Annons

Att den söta påläggskrämen inte är särskilt hälsosam kommer knappast som en överraskning, men på internet har en bild som svart på vitt säger sig visa dess innehåll fått stor spridning. Expressen Hälsoliv skriver att bilden ursprungligen kommer från den tyska konsumentorganisationen Verbraucherzentrale Hamburg. Den har sedan fått stor spridning via sajten Reddit, där den har fått många upprörda kommentarer.

Bild: Reddit

Är cancerframkallande

Bilden visar hur Nutella består av socker, palmolja, skummjölkspulver, kakao och hasselnötter. Socker och palmolja är de två överlägset största ingredienserna, enligt bilden.

På Nutellas svenska hemsida står att krämen dessutom innehåller vasslepulver, emulgeringsmedlet lecitin och vanillin.

Just palmolja har den senaste tiden varit i ropet, och flera organisationer varnar för dess effekter på både miljö och hälsa. Oljan finns i många av de produkter vi dagligen använder – till exempel margarin, kakor, friterad mat och bröstmjölksersättning men också i smink, tvål, tvättmedel och mycket annat.

Många företag har övergett palmoljan

Världsnaturfonden WWF varnar för att stora arealer regnskog huggs ner för att ge plats åt palmodlingarna. Det har gjort att bland annat en mängd djurarter och ursprungsbefolkningar har fått betydligt försämrade livsvillkor.

The European Food Safety Authority genomförde 2016 en studie som visar att palmolja också kan vara cancerframkallande i betydligt högre grad än andra vegetabiliska oljor. Flera stora företag har därför valt att utesluta palmoljan i sina produkter, skriver Expressen Hälsoliv.

Palmodling på Sumatra, Indonesien. Bild: IBL Bildbyrå

Men inte Nutella. På företaget Ferreros hemsida beskrivs palmoljan som en nyckelingrediens i hasselnötskrämen.

– Att göra Nutella utan palmolja skulle vara att tillverka ett sämre substitut, det vore ett steg bakåt, har inköpschefen Vincenzo Tapella sagt till nyhetsbyrån Reuters enligt Hälsoliv.

”Säkert att äta”

På sin svenska hemsida skriver Ferrero att det är säkert att äta Nutella:

”Ja, Nutella är helt säkert att äta. Konsumenternas hälsa och välbefinnande är en absolut prioritet för Ferrero. I synnerhet är påståenden om att Nutella kan ge dig cancer på grund av att det innehåller palmolja oansvariga och utan vetenskapliga belägg”.

Företaget skriver att man inte värmer upp palmoljan över 200 grader, vilket i sin tur gör att transfetter inte uppstår. Men alla ger inte mycket för hasselnötskrämen.

– Kakao är rikt på antioxidanter och hasselnötter innehåller hälsosamma fetter – men fördelarna med dessa ingredienser dränks i socker och palmolja, har dietisten Kristen Beck sagt till Daily Telegraph.

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...