Annons

Annons

Biggest loser-Sandra: Jag vill gärna inspirera andra!

Tack vare dokusåpan Biggest loser lyckades Sandra Wikström med sin viktresa och vann som första kvinna tävlingen. Men väl tillbaka på hemmaplan föll hon tillbaka i gamla vanor och kilona smög sig på igen. I dag har Sandra skaffat goda och hållbara rutiner och föreläser om kost och träning.


Sandra Wikström var första kvinna att vinna Biggest loser.

Sandra Wikström var första kvinna att vinna Biggest loser.

 Sandra Wikström vann Biggest loser 2016

Det har snart gått ett år sedan Sandra Wikström, 26, från Uppsala blev den första kvinnan i Sverige att vinna i träningsprogrammet och dokusåpan Biggest loser i TV4. Under tävlingen gick hon ner totalt 46,7 kilo, och tappade 38,2 procent av sin startvikt.

Föreläser med Sabina Dufberg

När Allers träffar henne är hon trött men lycklig. Hon har precis kommit hem från en träningshelg i Nyköping där hon föreläst om kost och motivation för ett 50-tal deltagare tillsammans med coachen Sabina Dufberg från Biggest loser.

Annons
Gilla Allers på Facebook

– Det kändes fantastiskt! Om jag kan inspirera någon annan som är där jag var då, före tävlingen, är det som terapi för själen, säger hon glatt.

Läs också: Övervikten var sjukdomen lipödem

I dag har Sandra en sund relation till mat och motion, men när hon sökte till programmet för snart två år sedan kände hon att vikten höll henne tillbaka, både i det privata och i jobbet som artist och låtskrivare. Hon vägde då 122 kilo och drömde om att bli mamma längre fram i livet, men på grund av övervikten hade hon ingen ägglossning och kunde inte bli med barn.

Började tröstäta

Allt började med en depression 2009. Sandra pendlade mellan hemmet i Uppsala och skolan i Stockholm och försökte kombinera studier, musik, innebandy- och fotbollsträning. Men sista året i skolan blev allt för mycket, hon orkade inte längre gå dit lika ofta och började tröstäta. På två år hade hon utvecklat ett matmissbruk och sockerberoende och gått upp 50 kilo. 2012 fick hon hjälp för sin depression och började må bättre, och när hon fick chansen att vara med i Biggest loser gick hon in för det till hundra procent.

– Jag var enormt fokuserad under tävlingen och satte mycket press på mig själv. När jag kom hem var det som att kroppen inte orkade längre, och jag varken orkade eller ville träna.

Gick upp i vikt igen

Sandra blev sjukskriven för långvarigt stressymtom. Såväl kilon som gamla vanor började smyga sig på, vilket ledde till att hon snart gått upp tio kilo igen.

Läs också: Cecilia lyckades övervinna sin kroniska smärta

– Jag skämdes mycket och ville inte prata om det med någon, det kändes som om jag svikit både mig själv och alla som hejat på mig. Till slut pratade jag med Sabina Dufberg som förklarade att det är vanligt att man går upp i vikt efter finalen, och då accepterade jag det och skammen la sig. Jag bestämde mig för att vara ärlig, det som hände mig kan hända alla som går igenom en viktresa – men man kan alltid komma tillbaka!

Sandra Wikström och hennes sambo Erik Olsson.

Sandra Wikström och hennes sambo Erik Olsson.

Ny energi

Under sommaren var Sandra fortsatt sjukskriven, men så småningom började hon känna sig bättre, och energin kom tillbaka.

– Just nu mår jag jättebra. Jag har fortfarande kvar min målvikt på 60 kilo, som jag hade när jag träffade min sambo Erik Olsson, 26, för tio år sedan, men det får ta sin tid!

Tips från Biggest loser

Under sin medverkan i programmet fick Sandra lära sig mycket om både kost och träning, men framför allt att hitta sin egen väg till hälsa. För hennes del är det en långsiktig lösning med bra mat i stället för snabba dieter. Det första hon gjorde när hon kom hem från inspelningen var att rensa ut kylskåpet och skafferiet, och bara ha nyttiga och bra matvaror hemma.

Läs också: Min övervikt var ett skydd mot omvärlden

– Är man en godisråtta som jag måste man ha koll på kalorier och vad saker och ting innehåller. Jag har börjat läsa alla innehållsförteckningar, det gjorde jag aldrig innan. Jag hade inte en tanke på allt tillsatt socker vi får i oss i nästan alla produkter…

Inga förbud

Sandra understryker vikten av att ta kontroll över sitt mattintag genom kunskap. Hon har läst på och sett flera dokumentärer om mat och mattillverkning under hösten. För henne fungerar det inte att förbjuda något helt, men hon är nu medveten om att socker bara triggar ännu mer sockersug. Snabbmat, som var en stor favorit före viktnedgången, har hon slutat med helt efter att ha läst på om tillverkningsprocessen och innehållet.

– Jag blir nästan illamående nu när jag känner doften från någon av snabbmatskedjorna och tänker vad har jag satt i mig?! Då gör jag hellre en hamburgare själv med lite goda klyftpotatisar till.

 

Till Sandras nya vanor hör dagliga promenader. Här med leonbergern Nala.

Till Sandras nya vanor hör dagliga promenader. Här med leonbergern Nala.

Långa promenader

På veckodagarna undviker hon kolhydrater som pasta, ris, bröd och potatis, men på helgerna är hon mer avslappnad. En tumregel hon har är att röra på sig varje dag, och oftast blir det genom promenader.

– Jag går två promenader om dagen, en på morgonen och en på kvällen, ungefär en eller två timmar vardera. Jag brukar lyssna på en ljudbok, då blir jag nästan lite sugen på att gå och få höra fortsättningen, säger hon och skrattar.

Läs också: 3 enkla viktstrategier

Men vissa dagar lockar såklart inte ens ljudboken, och det är svårt att motivera sig själv, erkänner Sandra.

– Det är klart att det är mysigare att sitta kvar hemma i soffan ibland, men då får man sätta på autopilot: Tänk inte, bara ta på dig träningskläder och gå ut och gå eller gå till gymmet. Efteråt känns det underbart bra och du kommer att vara stolt över dig själv!

En fungerande kropp

Efter den dramatiska viktresan har Sandra till sin stora lycka fått tillbaka sin ägglossning, även om det inte är dags för några barn ännu på ett tag.

– Erik har precis börjat plugga i Stockholm och vi bor i en liten lägenhet i Uppsala, så vi har bestämt oss för att vänta ett par år. Men det är en sådan lättnad att veta att kroppen fungerar igen!

När Sandra inte skriver låtar eller jobbar med musiken umgås hon mycket med sin mamma, syster och sina syskonbarn som hon har en nära relation med. Hon har ett stort intresse för inredning och hoppas kunna satsa mer på det jämte musikkarriären.

Föreläser om kost

Efter den lyckade medverkan på träningshelgen under hösten planerar Sandra att hålla fler föreläsningar om kost och träning runt om i landet för att inspirera andra som är där hon har varit och hjälpa dem att hitta en hälsosam, hållbar livsstil.

Vad vill du säga till dem som vill komma igång?

– Bestäm dig, och sätt igång. Sätt upp mål och delmål för dig själv, och ta en vecka i taget.

Text: Emma Barrstrand
Bild:Tv4, Erik OlssonLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...