Annons

Annons

Pepparkakor är bra för magen

Med vetenskapligt stöd är det nu bevisat att pepparkakor gör oss snälla – eller åtminstone mindre griniga. Orsaken handlar om pepparkakans påverkan på vår mage.


Visste du att forskarna har lagt fram vetenskapliga bevis för att vi kan bli så kallat ”snälla” av pepparkakor? Det beror på att pepparkakans deg innehåller fyra superkryddor, vilka gör underverk för magen och därmed påverkar hela vårt välbefinnande, visar flera studier.

Annons
Gåtan om pepparkakans inverkan på vårt välmående är löst. Bild: Shutterstock

Gåtan om pepparkakans inverkan på vårt välmående är löst. Bild: Shutterstock

Därför blir vi snälla av pepparkakor

Kanel och kardemumma har oerhört goda effekter på matsmältningen, ingefära sätter fart på tröga magar och kryddnejlika verkar smärtlindrande. Kardemummans eteriska olja kan även motverka gaser och ingefärans rot stimulerar nedbrytningen av stärkelse – vilket lindrar magknip, sura uppstötningar och illamående.

Gilla Allers på Facebook

Dessutom sägs både kanel och kryddnejlika kunna läka och hämma magsår. Och när magen mår bra, mår kroppen bra.

Glad mage ger ett glatt humör

Det traditionella uttrycket att man blir ”snäll av pepparkakor” tros ha sitt ursprung långt tillbaka i tiden då äldre tidningsläsande gubbar låg på kökssoffan hela dagarna och var ilskna.

”De hötte med näven åt förbipasserande ynglingar, spottade snus på omkringstrykande hundar och skällde upp fruar så lösgommarna klapprade. Deras känsloläge berodde helt enkelt på att de var förstoppade. Anledningen till den tröga magen var förstås allt stillaliggande i soffan och frånvaron av fibrer i det nya moderna frukostbrödet – rostfranskan”, skriver journalisten Lotta Norberg, som publicerat en text om pepparkakans gåta på sin blogg Lottas Livslust.

Men kring juletid bakades det mycket pepparkakor som visade sig ha en laxerande effekt på de ilskna herrarna. När de åt av de bruna kakorna botades deras magbesvär och de blev snälla och glada.

Så för hälsans, och julfridens, skull – ät och bjud på en pepparkaka till!

Läs också

Stort test: Julens bästa pepparkakor 2016

pepparkakor-test-2016-puff

Källor: Tidningen Land och Lottas Livslust
Text: Margaretha Malmgren, allas.se

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...