Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaTips: Här kan du inspireras i riktiga rosparadis

Passa på att besöka ett rosarium i sommar – visst är det ett härligt utflyktsmål 
i semestertider! Vi gav oss 
iväg till rosariet på Trädgårds
föreningen i Göteborg och
 fick massor av inspiration.


Inspireras av vackra rosor i fantastiska rosarium

Med sin rikliga blomning på portalen i ger den fyllda honungsrosen ’Hybrida’ ett magnifikt intryck. En vacker klätterros med blommor 
i klasar. Frisk och skuggtålig. Zon 5.

När rosorna blommar som bäst, i början av juli, anordnar Trädgårdsföreningen i Göteborg en rosenfest med utställningar, seminarier och försäljning. I rosariet finns tusentals färggranna och väldoftande rosor av alla de slag. Tillsammans är de makalöst vackra och gör ett imponerande intryck.

Annons

Rosariet är uppbyggt av olika avdelningar. I den fantastiska rosparken finns de gammaldags rosorna som samsas med perenner av olika slag. Genom hela rosparken löper rosgången där pergolor av stål finns som stöd för klättrande rosor. Rosovalen är en annan del av rosariet och där växer hundratals tehybrider från slutet av 1800-talet fram till 2000-talet. Här kan man beskåda ett urval av floribundarosor, polyan tharosor och moderna buskrosor.
I rosarkivet samlas väst svenska rosor, och denna del är uppbyggd för att bevara och förbättra våra kulturväxter. Rosarkivet består av två olika rabatter där båda är utformade för att främja rosorna på bästa sätt. I den ena växer pimpinell- och vresrosor i en mer karg miljö tillsammans med bland annat tall och kaprifol. Den andra rabatten består av rosor som gallicor och bourbonner omgivna av bland annat syrener, nävor och humle.

Läs också: Föröka dina rosor – tre olika metoder

I ett rosarium kan man vandra omkring för att bara njuta av blomningen, de vackra färgerna och väldoften. Men man kan också hämta inspiration till sin egen trädgård. Det är alltid lättare att finna favoriter när man får se rosorna i verkligheten. Oavsett vilka slags rosor man vill se så finns det mycket att titta på och runtom i Sverige finns många fina rosarier att låta sig inspireras av.
Besök ett rosarium i din närhet eller unna dig en liten omväg när du ändå är på semester. Ta chansen att lära känna rosornas växtsätt och se dem i full blomning. Och glöm inte att sticka ner näsan i dina favoritrosor och känna hur de doftar!

Austinrosen Harlow Carr blommar rikligt med vackra ljusrosa blommor och ger en ljuvlig doft. Bildar fint formade 
buskar och har bra 
motståndskraft mot svampsjukdomar. Zon 5. Lions Rose har vackra, tätt fyllda blommor som går från crémevitt till aprikosrosa och sedan bleknar med tiden. Blommar i klasar och bildar låga buskar. Zon 5.

Tips på några rosarier i Sverige

Rosenlunds rosarium, Jönköping
Fint beläget intill Rosenlunds herrgård, mellan Jönköping och Husqvarna. Här hittar du cirka 500 sorters rosor, allt från gammaldags och modernare buskrosor och klätter- och märktäckande rosor till förädlade rabattrosor och vilda arter.

Fredriksdal, Helsingborg
I rosenträdgården växer tusentals rosor. Här kan du njuta av rosornas första blomning redan i maj och den sista så sent som i november, men den mesta blomningen pågår i juli. I trädgården växer nya rossorter men också väldigt gamla. Den äldsta sorten odlades för 2 000 år sedan.

Valdemarsviks rosarium
Här finns främst gammaldags rosor. 
Rosariet är utformat i en stor cirkel med olika promenadstråk där du på nära 
håll kan beskåda de historiska rosorna som består av 180 olika rossorter. Den största delen av rosariet består av doftande buskrosor som går tillbaka ända till forntiden. Här kan man hitta rosor som är härdiga i zon 3 och 4, men även de som klarar sig ännu längre upp i norr.

Wij trädgårdar, Ockelbo
Bland rosenträdgården finns omkring 200 olika sorters rosor, i första hand busk- och parkrosor med härdighet upp till zon 5. Här möts man av väldoftande rosor och får ta del av buskarnas generösa växtsätt.

 

Text och foto: 
Jenny Olsson

 

Missa inte: Föröka dina rosor – tre olika metoder

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...