Annons

Beslutet: EU ska utreda avskaffad sommartid

Idag röstade Europaparlamentet om sommartidens framtid. Nu kommer EU-kommissionen utreda de negativa effekterna och om de anses stora nog kommer man föreslå en ändring av direktiven.

Mejla
Dela (699)
Pinna

Medborgarinitiativet gav resultat: EU ska undersöka sommartiden

Till följd av medborgarinitiativ i ett antal EU-länder, bland annat Finland, röstade Europaparlamentet idag (8/2 2018) ja till att tillsätta en utredning som utvärderar effekterna av de årliga tidsomställningarna.

Annons

Finland vill slopa sommartiden helt och övergå till normaltid (vintertid) permanent. Samtidigt vill den svenska regeringen och infrastrukturminister Thomas Eneroth övergå till sommartid året om.

Varför sommartid? Varför vintertid?

Europaparlamentet röstade idag angående sommartidens framtid efter rapporter om negativa hälsoeffekter. Bild: IBL Bildbyrå

I parlamentet röstade 384 för en utredning, 153 röstade emot och 12 avstod från att rösta.

Anledningen till att man vill övergå till en permanent tid är de dokumenterade hälsorisker som följer tidsomställningen. En studie från 2016 visade att risken för stroke var 8 % högre under de två dagarna som följer tidsomställningen, men för cancerpatienter blev den risken 25 % högre och för människor över 65 år ökade riskerna med 20 % rapporterar CNN.

I parlamentet menar man att inga studier  kunnat fastslå att tidsomställningen låg bakom de hälsoeffekterna, men man anser att nog indikatorer finns för att utvärdera EU direktiven.

De nuvarande EU direktiven angående sommartiden antogs 2001 för att säkerställa att samtliga länder i unionen bytade till och från sommartid på samma dag. Detta är för att den interna marknaden i unionen inte ska bli lidande.

– Det är svåra omställningar för många människor, människor dör, det kostar företag väldigt mycket pengar, människor som har djur, det blir en stor knepighet till ingen nytta, säger Fredrik Federley till Sveriges Radio.

ställa om klockan framåt eller bakåt?

Känner du någon som blir snurrig av att alltid ställa om klockan? Eller mår du dåligt av det? Du är inte ensam. Bild: IBL Bildbyrå

Utöver de direkta hälsoeffekterna blir också trafiken och arbetsplatsen mer riskfylld när folk med sömnbrist ger sig ut på vägarna.

Om förslaget röstas igenom i parlamentet kommer det sedan utredas av EU-kommissionen.

 

Text: Marcus Alm

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

Om det inte ska ändras: 5 minnesknep för övergången till sommartid

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...