Annons


Allers-Tradgard-loggaTips för beskärning av klematis

Att beskära klematis är inte svårt, det gäller bara att ha koll på vilken beskärningsgrupp din klematis tillhör. Följ våra beskärningsråd så får du maximal glädje av din klematis oavsett vilken eller vilka sorter du har.

Mejla
Dela (1)
Pinna

‘Lord Nevill’ blommar på försommaren och på sensommaren. Hör till beskärningsgrupp 2. ‘Hagley Hybrid’ blommar i ljusrosa från juli till september och tål skuggigare lägen. Beskärningsgrupp 3.

Planteringsbeskärning

Man bör alltid beskära klematis vid plantering. Detta för att det annars lätt blir en obalans mellan kronan och rötterna. Rötterna som just kommit i ny jord på ny plats är försvagade och orkar inte försörja en för stor bladmassa med vatten och näring innan de etablerat sig. Beskär plantan över andra eller tredje bladparet, så att bara runt 20–30 cm blir kvar. Gruppen småblommig klematis behöver inte beskäras riktigt så hårt, där kan man lämna något längre rankor. Obs! Många gånger är plantorna beskurna redan i plantskolan – fråga vid inköp! Planterar du på hösten kan du vänta med denna beskärning till kommande vår.

Första sommarens beskärning

Oavsett om man planterat sin klematis på våren eller hösten bör man ge den en första underhållsbeskärning sommaren efter nyplantering. Detta för att klematisen ska ta en paus i växandet och satsa på att utveckla starka rötter istället. Lagom är när en ranka växt runt en meter, men den ska inte ha hunnit sätta knopp. Markskott klipps ner till runt hälften sin längd, men om skottet kommer från toppen av plantan klipper man över första bladparet ovanför den tidigare beskärningen. Säsongen efter är det dags att börja beskära din klematis utifrån vilken beskärningsgrupp den tillhör.

Beskärning efter grupp

Klematis brukar delas in i tre grupper efter beskärningssätt och beskärningstid:
Grupp 1 – som blommar vår och försommar (främst sorter ur Atragene-Gruppen).
Bildar blomknoppar på fjolårsveden året innan och ska därför bara putsas lätt på våren. En försiktig formning av växten, eventuell utglesning av risiga plantor samt bortklippning av död ved räcker.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Grupp 2 – som blommar både vår och försommar på fjolårsveden samt på hösten på årsskotten (’Nelly Moser’, ’The President’, ’Piilu’ med flera).
Putsas endast lätt på våren. Efter första blomningen klipps det utblommade bort.

Grupp 3 – som blommar högsommar och höst på blomknoppar som bildas samma år (C. viticella, C. orientalis, C. flammula, ’Jackmanii’ med flera).
Ska beskäras till 20–30 cm höjd tidigt på våren. Kan även göras på hösten efter blomningen.

Text: Emma Olevik
Bild: Malin Björkholm

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...