Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaBeskär prydnadsbuskarna – så gör du!

Gallra ur dina prydnadsbuskar på vårvintern så kommer nya skott som ger blomning och bättre grönska.

Mejla
Dela (0)
Pinna

Beskära buskar

Allers Trädgårds expert Henrik Hanell beskär en risig forsythia.

Genom att man klipper bort gamla grenar som blommar dåligt kommer busken att skjuta nya fräscha skott. Ser man över gallringsbehovet varje eller vartannat år räcker det att ta någon eller ett par grenar per gång. Klipp dem ända nere vid marken.

Annons

Såväl forsythia som syren går att beskära antingen på vårvintern – före blomningen – eller efter det att de har blommat.
Fördelen med tidig beskärning är att buskarna får längre tid på sig att skjuta nya skott. Nackdelen är att man klipper bort en del av årets blomning.

Buskbeskärning

Såga så långt ner till marken du kan. Ta de äldsta grenarna.

Välj ut ett par av de äldsta och grövsta grenarna och såga av dem så långt ner som möjligt. Gör man detta varje år, eller vartannat, kommer buskarna att ha en bra blandning av äldre och yngre skott och på så sätt hålla sig blomvilliga och vitala.

Klipp inte bort blomknopparna!

När man beskär blommande buskar riskerar man att klippa bort blomningen om man inte vet när knopparna bildas.
Sommar- och höstblommande buskar blommar i regel på skott som växer ut under våren. Dessa buskar kan man beskära under vårvintern. Till exempel: schersmin, fläder, smällspirea och prakttry.
På buskar som blommar på våren har blomknopparna bildats under sommaren året innan och övervintrat. Beskär direkt efter blomning. Även syren hör hit. En del buskar, som forsythia, blommar både på nya och gamla skott.

Föryngringsbeskärning av buskar

Om en buske inte har blivit beskuren på lång tid och ser väldigt risig ut är det ofta bättre att klippa ner den helt och hållet. Men lämna gärna kvar två eller tre grenar så kommer busken lättare igång att skjuta nya skott.

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...