Annons

Annons

Benskörhet – 1 av 3 kvinnor är drabbad

Mejla
Dela (28)
Pinna

BenskörhetFödelsedagsfirandet i Stockholm blev inte alls som Madeleine Nordemalm hade tänkt sig. Ett olyckligt fall resulterade i att hon bröt överarmen och tre ben i handleden, och följden blev en två och en halv månad lång konvalescenstid.

Annons

– Det var fruktansvärt att vara så handikappad. Jag kunde inte ens skära en ostskiva själv. Som tur var fick jag mycket hjälp av min dotter, säger hon.

Det är sen eftermiddag och Madeleine pustar ut hemma i villan i Malmö efter dagens gympapass. Kvällens syjunta är inställd, så därför har hon och maken Rikard beslutat sig för att gå på bio i stället.

Madeleine, 68 år, lever ett aktivt liv med gympa, körsång, föreningsliv och middagsbjudningar. Hon missar inte heller en chans att umgås med sina barn och fyra barnbarn.

– Det är underbart att spendera tid med dessa fyra flickor. Vi leker tillsammans och jag har blivit riktigt bra på att hoppa hopprep tack vare dem, skrattar Madeleine.

Det har gått tolv år sedan den otäcka olyckan, då Madeleine föll från hotellets toalettbord och skadade sig när hon skulle öppna ett fönster. I dag vet hon att benskörhet var en del av orsaken till att hon fick så många frakturer.

Men trots att Madeleine är väldigt smal och hade en mamma med benskörhet, vilket är två kända riskfaktorer, var det ingen inom sjukvården som tog initiativ till en bentäthetsmätning i samband med att hon vårdades för sina skador.

Älskar mjölk

Mätningar skedde först några år efter olyckan, då Madeleine själv begärde en utredning efter en uppmaning från sin väninna.

– Jag hade faktiskt aldrig tänkt tanken att jag kunde vara benskör, trots att min mamma hade den diagnosen, berättar Madeleine.

– Jag har alltid rört mig mycket och ätit nyttig mat, dessutom älskar jag mjölk. Så jag blev väldigt förvånad över beskedet att jag var benskör.

Madeleine ordinerades tablettbehandling med bisfosfonater, men klarade inte att svälja de stora tabletterna.

– Det var omöjligt. Jag brukar alltid svälja tabletter tillsammans med mat, men dessa fick bara tas med vatten. Jag läste att tabletterna kunde vara frätande och fick panik när de fastnade i halsen.

Av denna anledning får hon nu i stället sin medicin som en spruta i armen en gång per år.

– Det fungerar jättebra och jag är väldigt nöjd med personalen på osteoporosmottagningen i Malmö, säger hon.

Ett bra kvitto

Madeleine har aldrig låtit benskörheten vara ett hinder i tillvaron, men berättar att hon ändå känner en viss rädsla för att ramla.

– Jag är väldigt försiktig när jag går i trappor, det skulle vara hemskt att råka ut för ett benbrott igen.

Hon är i dag nästan helt återställd i armen, men full rörlighet kommer hon aldrig att återfå. Hennes benskörhet gör sig bara påmind någon enstaka gång som lätt ryggvärk.

– Det gör ont om jag har stått upp väldigt länge, berättar hon.

I somras trillade Madeleine väldigt illa från sin cykel. Rent reflexmässigt tog hon emot sig i fallet med den skadade armen.

– Nu är den bruten, var min första tanke då, säger hon.

Men armen klarade sig.

– Det tycker jag är ett bra kvitto på att behandlingen mot benskörhet fungerar. ■

Läs mycket mer om benskörhet i Allers nummer 6!

 

Text: KERSTIN HANSSON

Bild: DAVID BERGSTRÖM

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...