Annons

Annons

Fråga Allers doktor: Har en nerv hamnat i kläm?

Jag är en kvinna som har ont i höger ben. Ibland bara kliar det, ibland gör det även ont. Vad kan det bero på? Kanske en nerv som hamnat i kläm? Borde jag uppsöka läkare?


ben-nerv-i-klam

Högt blodsocker och vissa bristsjukdomar kan ge en nervpåverkan. Bild: Shutterstock

Har en nerv i mitt ben hamnat i kläm?

Jag är en kvinna som har ont i höger ben sedan en tid. Det började i somras med att det kliade på utsidan av låret och sedan uppstod en brännande känsla i samma område. Sedan ett par veckor har jag ont där, från höftbenet ner till knäet, i vertikal riktning. Jag har inte problem uppe i höften, smärtan sitter enbart på utsidan låret. Det kommer och går lite – ibland bara kliar det, ibland gör det även ont. Vad kan det bero på? Någon trodde att en nerv kanske hamnat i kläm, vad gör man i så fall åt det? Borde jag uppsöka läkare?
/45-åringen

Allmänläkare Christina Ledin svarar:

Ja, jag tycker du ska söka läkare. Det går inte att säga vad det här kan röra sig om utan att veta mer om dig och utan att undersöka dig.
Läkaren kommer att be dig beskriva dina besvär och undersöka dig. Om jag träffade dig på min mottagning skulle jag göra en allmän kroppsundersökning men speciellt noga undersöka dina nervfunktioner. Det kan i ett första skede göras med enkla hjälpmedel som finns i mottagningsrummet som ficklampa och reflexhammare. Det är också viktigt att undersöka rörligheten i höft och knä och att se om det finns rörelser som utlöser den smärta du berättar om.

En nerv verkar påverkad

Jag skulle ta en del enkla prover som blodvärde, ämnesomsättningsprov, prov på vitamin B12 och plasmaglukosvärde (”blodsocker”). Övrig utredning av dina besvär beror på vad den här första undersökningen visar.
Jag håller med om att det med den här brännande känslan kan låta som om en nerv är påverkad och det är viktigt att undersöka det närmare. Högt blodsocker och vissa bristsjukdomar kan ge en nervpåverkan.

Annons
Gilla Allers på Facebook

 

Har du en fråga till doktorn? Ställ den här under!

Du kan vara helt anonym!

Fråga doktorn

  • Accepterade filtyper: jpg, gif, png, pdf, doc, docx.
    Döp inte din fil med å, ä eller ö.
  • Om du vill vara anonym kan du ange en valfri signaturLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...