Annons

Bästa vännen Benji fanns på ett hundhem

Vildhunden Benji skulle avlivas när han slet sig och hoppade in i Sewed Wahlmans husbil. Den lortiga och nerlusade vovven som låg och darrade väckte något hos Sewed, 65. I det ögonblicket visste han vad han skulle göra.

Mejla
Dela (159)
Pinna

Sewed Wahlman tog hem den spanska vildhunden Benji.

Sewed Wahlman tog hem den spanska vildhunden Benji.

Kanske såg Sewed Wahlman, 65, direkt potentialen i den där härjade hemlösa hunden som han mötte för första gången hösten 2014 i Spanien. Efter att ha flyttat några hundra mil, från de spanska bergen till den svenska landsbygden utanför Sandviken i Gästrikland, har hunden Benji hittat hem.

Annons

Olyckskorparna som sa att han aldrig skulle kunna vistas inomhus och aldrig bli en familjehund hade fel. I dag är Benji högt älskad av Seweds familj. Han är inte det minsta aggressiv och visar tydligt att han älskar barn.

– Mitt femåriga barnbarn Hugo är favoriten. Han drar och sliter i hans kläder när han vill brottas och busa och sedan ligger de på Benjis säng och tar en tupplur tillsammans, säger Sewed.

Sewed är sjukpensionär sedan 25 år tillbaka och för några år sedan började han tillbringa vintrarna i Spanien där klimatet lindrar den kroniska värken.

Läs också: Därför älskar vi hundar!

Hösten 2014 åkte han husbil ner till Spanien där han hade hyrt en lägenhet i Torrevieja, en stad i sydöstra Spanien. En dag letade han upp ett hem för gatuhundar som hans exfru Birgitta länge hade skänkt pengar till.
–Jag var lite skeptisk och ville se om verksamheten var seriös och vad pengarna gick till.

Hemmet, som låg flera mil rakt upp i bergen från Torrevieja, drivs privat och finansieras med donationer och statsbidrag.
– De var jätteglada att få besök eftersom många tar med sig en hund därifrån, säger Sewed.

I Spanien är det vanligt med lösdrivande hundar, och i bergstrakterna har bönderna länge varit uppretade över utsvultna hundflockar som tömmer soptunnor på avfall och ger sig på boskap.
– Hundar är inte värda något och det händer att man skjuter eller förgiftar dem, berättar Sewed.

Hoppade in i bilen

Hundhemmet har plats för cirka 40 hundar och de som inte har placerats efter tre månader körs bort för att avlivas. Hundarna har en egen liten vrå där de kan krypa ihop och en rastgård i haciendan där de rastas växelvis eftersom vissa hundar inte går ihop.
– Det var ganska få som jobbade där och veterinär kostar pengar så hundarna var ganska så misskötta och smutsiga, säger Sewed som tycker att det är jobbigt att se djur fara illa.

Han skulle precis kliva in i husbilen och åka tillbaka när han såg en folkvagnsbuss lastad med åtta dödsdömda hundar.
Plötsligt rymde en av dem genom att trycka sig ut genom en liten vindruta. Hunden rusade runt på haciendan jagad av två män med håvar.

Läs också: Bragdhunden Agda räddade Isabelle från att drunkna

– Jag stod bredvid dörren till husbilen och när hunden var inne på andra varvet hoppade han in.
Inne i förarhytten, under ratten, låg hunden och skakade. Men Sewed kände direkt att hunden inte var aggressiv. När han försiktigt sträckte fram handen slickade hunden tillgivet och den bedjande blicken som mötte honom har etsat sig fast.

Han tittade på mig med sina snälla, fina ögon och då var det kört. Jag tänkte att den här hunden skulle jag nog kunna få ordning på.
Sewed insåg att hunden sannolikt skulle dö om han lämnade tillbaka honom, så han sa åt hundvaktarna att han skulle behålla honom, vilket var okej.
Innan han tog med sig hunden fick han träffa ägarna och skriva under ett papper om att han skulle ta hand om hunden Benji.
– Kvinnan som jobbade där sa att han kunde bli en bra vakthund men att han aldrig skulle klara av att bo inomhus, säger Sewed.

Grundlig tvätt

Benji bedömdes vara cirka 1,5 år och hade tillhört en flock vilda bergshundar. Han hade hittats instängd i en soptunna och lämnats in av några sopgubbar.

Den magra hunden hade farit illa och hade pälsen full av intorkad lera och avföring. När Sewed gick in i en affär för att handla mat passade Benji på att göra sina behov i husbilen. Han stannade till på en rastplats för att städa och då stack Benji iväg! Sewed visste inte om den förvildade hunden skulle komma tillbaka.

– Jag satte på lite kaffe och väntade en stund och rätt vad det var stack en hundnos fram i bildörren!

Den första natten sov Benji på golvet nedanför Seweds säng. Hunden stank av smuts och det kröp i pälsen, följande dag blev det därför en grundlig tvätt. Benji skrubbades med skurpulver och diskmedel.

Läs också: Nakenhunden Bosse – en omtalad kämpe!

– Det var mer grus och lera än vatten som rann från honom och det blev stopp i lägenhetens badkar två gånger men jag gav mig inte.
Benji försökte hoppa ur och det blev en brottningsmatch för att få honom tillbaka. Han morrade lite men gjorde inget.
Efteråt fick han total glädjefnatt, som Sewed beskriver det.
– Han for runt och välte stolar och bord och hoppade över barköket och drog ner kryddor, vin och en stor glasburk med bullar, skrattar Sewed.
När Sewed ville behandla Benji mot ohyra och en ögoninfektion trodde veterinären att hunden skulle avlivas.
– När jag sa att Benji skulle till Sverige och bli familjehund skakade veterinären bara på huvudet, berättar Sewed.

Hem till Sverige

Fastän Sewed såg framsteg funderade även han ibland på vad han hade gett sig in på.
Benji var aggressiv mot andra hundar och rädd för det mesta, skyggade för koppel och var inte det minsta rumsren.

Målmedvetet jobbade Sewed för att lära honom göra sina behov utomhus genom att cykla runt med honom ett par timmar varje natt. Då var det inte lika mycket bilar och höga ljud som skrämde honom.
– Han skällde på varenda gårdshund och väckte upp hela gatan varje gång.

När Benji väl var rumsren efter cirka tre veckor började träningen för att lära honom stanna, gå och komma på kommando. Varje morgon lagade Sewed varsin tallrik gröt och ett ägg till sin fyrbenta kompis, innan de började träna med koppel.

– Han äter allt och gillade att äta samma frukost som jag, berättar Sewed.
Benji fick så småningom ett alldeles eget svenskt pass och i mars 2015 började resan hem till Sverige och den lilla byn Jäderfors i Gästrikland.

Läs också: Arthurs otroliga resa

I början satt lite av takterna från livet som gatuhund kvar. Benji kunde inte hålla tassarna borta från diverse godsaker och barnbarnens mackor kunde lätt slinka ner när de tittade bort.
– Det lärde jag honom att sluta med och numera får allt ätbart på bordet vara i fred.

Favoritsysselsättningen är att jaga bort rådjur från gården eller hämta pinnar, ju större desto bättre.
– Han är ganska busig. Om jag lägger ifrån mig en arbetshandske eller ett verktyg försvinner det direkt.

Efter att ha levt under gatans lag är han fortfarande otroligt fascinerad av allt som går att äta. Han har mumsat i sig både saltgurka och inlagd strömming. Fast allra bäst är att sätta tänderna i ett saftigt märgben.
– Han tuggar knappt alls. Vi brukar säga att han har en kompressor i magen som suger ner allt, skrattar Sewed.

Kompisar till slutet

Husbilen har varit på verkstad men till vintern bär det iväg igen, och då sitter Benji självklart på passagerarsätet bredvid sin älskade husse.
– Sedan sitter han där som en kung och spanar ut. Nåde den som sätter sig på hans plats!
Även om Sewed såg en oslipad diamant i Benji var han inte säker på hur han skulle fungera i hemmiljö.
– Det har gått bättre än jag någonsin vågat tro. Jag har förhoppningsvis en fin kompis tills jag dör, säger han.
Att ta hand om Benji har fått honom att växa som människa.
– Jag har varit mycket sjuk i mitt liv och satt mina egna behov först. När jag träffade Benji fick jag sluta gå omkring och tycka synd om mig själv och i stället fokusera på honom.

Läs också: Sticka värmande tröja till hunden

Sewed tycker själv att han har blivit mer ödmjuk efter det som hänt och att han har gjort något viktigt.

– Det är bara att titta på honom där han ligger, säger han och tittar kärleksfullt mot Benji. Han har så fint temperament och det är en stor trygghet att ha en sådan här hund.

Benji följer Sewed som en skugga och lägger ofta tassen på hans arm som för att markera att det minsann är ”hans husse”.

– Han brukar buffa på mig på nätterna bara för att jag ska bekräfta att han finns och ge honom en kram, berättar Sewed.
Till hösten väntar nya utmaningar för Benji som älskar att springa bredvid husses moped eller fyrhjuling i skogen.

Kanske kan han bli Gästrikeskogarnas motsvarighet till de franska tryffelhundarna.
– Han har väldigt bra väderkorn så nästa projekt blir att lära honom spåra kantareller!

Text: Annika Sohlander
Bild: Pernilla Wahlman

Läs också

Så gör du om husdjuret sätter i halsen

Ralf Edström fick sin ögonsten tillbaka

Möt Magic – den skådespelande katten

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...