Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaBästa rotbarriären till bambu – den ska vara rejäl!

John Taylor, trädgårdsmästare i Slottsträdgården i Malmö, vet vad en bambu kan ställa till med utan rotspärr. Skotten kan sticka iväg ett tiotal meter!


Rotbarriär till bambu

Utan rotbarriär kan vissa bambusorter skjuta skott 10–15 meter bort.

Läs på om din bambu, uppmanar John Taylor, så du förstår vad den har för växtsätt. Annars kommer detta kraftfulla gräs att spränga genom asfalt och betong!
Det finns i stora drag två olika varianter av bambu, klumpbildande (pachymorpha) eller de som sprider sig med utlöpare (leptomorpha).
– Om man inte är beredd att investera i ett ganska avancerat rotspärrsystem, då ska man välja klumpbildande, säger John.

Johns bästa rotspärr

Gör en tresidig ram, cirka 60 cm djup. Om rotsystemet omgärdas av en fyrkantig ram kommer det att spränga ramen eller klättra under. Är ramen formad som en triangel kan rötterna sträcka på sig åt ett håll, och sticka iväg och därmed trivas bättre. Du själv kan kontrollera rötterna där – med spade, såg eller annat lämpligt redskap.
– Använd 3 mm tjock plåt. Det finns plastspärrar, men de är svagare.
– Spärrens sidor ska luta utåt/uppåt, då klättrar rötterna uppåt och det är lätt att klippa av utlöparna när de sticker upp ovan jord.

Annons

Johns favorit är svart som synden… Fler av hans bambutips här!Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...