Annons

Annons

Frida har gjort Sveriges godaste macka!

Frida Lundh vann Mack-SM 2016. Här är receptet på vinnarmackan!


 bästa mackan

– Otroligt hedrade och roligt att vinna Mack-SM! På grund av snökaos och inställda flyg fick jag snabbt hitta nya lösningar för råvarorna, säger Frida Lundh.

Och ändringarna visade sig vara en riktig fullträff. Sveriges bästa macka har influenser från Asien och heter Japan tur & retur och beskrivs som nyskapande, mättande och god. Juryns motivering löd så här: 

Annons

”Med ett tydligt tema, som genomsyrar hela mackan, har Frida skapat en välbalanserad och innovativ måltid. Vinnarmackan är matig och fräsch.

Bröd med alger

Det oväntade brödet, som innehåller alger och sesam, är både spännande och smakrikt. Med inspiration och smaker från Japan, är Fridas skapelse lika god som dekorativ. En riktig fullträff helt enkelt!” 

Mackan, som tog Frida hela vägen till vinst i Mack-SM, är gjord på sjögräs-surdegsbröd och innehåller bland annat limegravad lax.

Finalen av Mack-SM arrangerades på STHLM Food & Wine i Stockholm och avgjordes genom att de åtta finalisterna från hela Sverige på plats, och från grunden, skapade 20 mackor var på 45 minuter.

Resultat

Vinnare: Frida Lundh från Sölvesborg med mackan Japan tur & retur

Andra plats: Lotta Svensson från Jönköping med mackan Småland 2.0

Tredje plats: Nina Sandström från Stockholm med mackan Skärgårdsbris

Recept på Sveriges bästa macka: Japan tur & retur

Bröd

Sjögräsbröd med dinkel och surdeg (20 st)

Dag 1:

Vatten 240 gram

Vetemjöl 180 gram

Rågmjöl 50 gram

Dinkelsurdeg 120 gram

Dag 2:

Blandningen från dag 1

520 g vatten 850 g fullkornsdinkel

20 g havssalt

60 g rostade svarta sesamfrön

50 g sjögräschips

Teriyaki- och ostronkräm

Philadelphia 600g

Ostronsås 150g

Teriyakisås 100g

Wasabimajonäs

800 g majonnäs (gärna egenslagen)

Smaksätt med 3–4 lime och wasabi efter eget tycke.

Fyllning

Grön sallad

100 g bladspenat

20 st grön sparris

2 st zuccini

2 knippor salladslök

3 st avokado

Salladsdressing

6 st pressade lime

3 st röd chili

Ingefära

Koriander

1,4 kg laxsida (fryst)

3 dl limejuice

Dag 1

Blanda alla ingredienser och täck med plast. Låt stå över natten. (Helst i 22–23 grader.)

Dag 2

Blanda alla ingredienser utom saltet, sesam och sjögräschipsen och kör i 4 min på låg hastighet och 3 min på hög hastighet. Blanda i saltet och sjögräset och kör ytterligare 3 minuter. Lägg degen i en plastbalja och låt vila i minst 4 timmar.

Varje timme viker du ihop degen och låter den jäsa vidare. Vi väljer att försiktigt forma bröden runda. Alternativ kubba upp till ciabatta. Doppa bröden försiktigt i svarta sesam och strö över lite havssalt. Jäs i rumstemperatur och baka av på ingång 260 grader/baktemp – därefter 210 grader i 7–8 minuter.

Montering

Dela brödet i två delar. Skär den frysta laxen i kuber/bitar och grava den i limejuicen (i minst 1 timme).  Blanda teriyaki- och ostronkrämen och bred på ett ganska tjockt lager på underdelen av brödet. Blanda sedan ihop ingredienserna till wasabimajonnäsen.

Hyvla/skär ingredienserna till den gröna salladen och häll över dressingen. Rör om. Lägg på fyllningen på underdelen av brödet. Fyll på med den limegravade laxen och ringla över wasabimajonnäsen. Strö på lite hackad salladslök och bred lite majonnäs även i locket.Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...