Annons

Bästa bjudrätten!

Mejla
Dela (2)
Pinna

Bästa bjudrättenGunilla Samuelsson”Så överraskande kombination av kött, citron och murklor”, sa juryn om Gunilla Samuelssons bidrag till vår tävling ”Bjudrätten du alltid lyckas med”. Och det var en överraskning som gick hem! Här får du mästarreceptet som tog hem hela tävlingen!

Annons

Förstapriset är en resa till Helsingborg och vårt provkök. Till våren kommer du att kunna läsa om vinnaren Gunillas besök hos oss!

Grattis till vinsten! Hur kom du på det här receptet?

– Kalvfiléreceptet är mycket gammalt, från början gjort på fläskfilé och apelsin. Men jag älskar citron och höjde nivån ett snäpp med kalvfilé!

”Så överraskande god kombination med kött, citron och murklor! Krämigt gott men med en lätt, frisk känsla!”

Juryn

 

Kalvfilé lemon 

● 4 pers ● 40 min

 

8 tjocka skivor kalvfilé, ca 600 g

2 citroner

2 dl riven parmesan- eller grevéost

smör

Murkelstuvning

400 g murklor på burk

1 msk finhackad schalottenlök

smör till stekning

4 dl vispgrädde

1/2 grönsaksbuljongtärning

salt och peppar

Servering

pressad potatis

Garnering

murklor

rivet citronskal

skivor av rödlök

 

1. Sätt ugnen på 250°.

2. Murkelstuvning: Finhacka murklorna. Fräs lök och murklor i några minuter i smör i en stekpanna. Slå på grädden och smula ner buljongtärningen. Låt det småkoka tills såsen är tjock och fin, ca 8 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3. Tryck eller banka försiktigt ut köttet till tunna skivor. Bryn skivorna i några minuter i smör i en stekpanna och krydda med salt och peppar.

4. Skala citronerna så endast citronköttet finns kvar, kärna ur citronköttet och skär det i halvtjocka skivor.

5. Lägg murkelstuvningen i en ugnsfast form. Varva köttskivorna med citronskivorna i två rader på stuvningen. Strö över osten och klicka över smöret.

6. Gratinera i varm ugn i 5–10 minuter. Servera med pressad potatis och garnera gärna med några extra murklor, rivet citronskal och skivor av rödlök.

Obs! Vi har använt murklor på burk i det här receptet. Är du erfaren svampplockare och vill använda färska murklor så läs på ordentligt vilka sorter av murklor som går att äta. För mer info se: www.livsmedelsverket.se och www.svampguiden.com

Recept: Gunilla Samuelsson

Bild: Ralph Månsson


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...