Annons

Annons

Så länge håller varorna – efter ”bäst före”-datumet!

Flera livsmedel håller mycket längre än bäst före-datum. Här är några vanliga saker som ofta slängs i onödan!


bäst före datum på livsmedel

Slänger du dina livsmedel så snart bäst före datum har gått ut? Kanske slänger du mat helt i onödan!

6 livsmedel som håller längre än sitt bäst före-datum!

Ett bäst före-datum betyder inte samma sak som ”dålig efter” – vilket många tror.

Annons

En ny undersökning visar att varannan svensk inte känner till skillnaden mellan ”bäst före” och ”sista förbrukningsdag”. Detta är ett av de främsta skälen till att vi slänger så mycket mat i Sverige.

Läs också: Minska ditt matsvinn

”Bäst före”-datum är en kvalitetsmärkning – inte det är inte samma sak som en säkerhetsmärkning – som innebär att varan ska ha fullgod kvalitet gällande exempelvis smak, färg och konsistens fram till det angivna datumet. Men det betyder inte att varan inte kan ätas efter det. Därför är det fullt tillåtet att sälja varor även efter ”bäst före”.

”Sista förbrukningsdag” är en säkerhetsmärkning som innebär att varan kan vara oätlig eller till och med farlig för hälsan efter att datumet har gått ut. Denna märkning finns på rå fisk, rå fågel och köttfärs där kvaliteten fort försämras. Butiker får inte lov att sälja livsmedel efter att ”sista förbrukningsdag” har gått ut.

6 vanliga livsmedel som håller längre än ”bäst före”-datum

1. Mjölk

Mjolk

Test visar att mjölk som förvaras kallt i kylen har en fullgod kvalitet en hel vecka efter att sista datumet har passerat. Datumet som anges på förpackningen utgår från att mjölken står i temperatur på upp till 8 grader, men förvaras den ännu kallare och står dessutom oöppnad håller den givetvis längre.

Här gäller det att öppna, lukta och smaka. Du kan också frysa mjölk i upp till tre månader.

Läs också: Kan man frysa mjölk?

2. Ägg

aggen

Om äggen förvaras i kylskåp med den spetsiga delen neråt har de en total hållbarhetstid på mellan två och tre månader. ”Bäst före”-dagen sätts alltid per automatik 28 dagar efter värpdagen, eftersom märkningen följer EU-regler som även gäller för länder med varmare klimat och sämre livsmedelsrutiner.

I realiteten kan du alltså behålla äggen en till två månader längre än vad ”bäst före”-datumet anger.

Läs också: Fet ost är bra för hjärtat

3. Ost

Ost

Ost håller generellt väldigt länge – och särskilt ost som är hård. Skulle en del av osten få mögel kan du skära bort den biten och delar runt omkring, men äta resten om den inte smakar illa. Har du mycket ost över kan du riva den och sedan frysa in den för att använda till paj, pasta eller pizza.

Läs också: Forskare: Därför går du NER i vikt av vin, ost och choklad

4. Grädde

Gradde

Liksom med mjölk håller grädde ofta längre om den förvarats kallt i kylen. Du kan räkna med en hållbarhet på minst tre till fyra dagar efter utgångsdatumet. Lukta och smaka på den. Är den inte sur kan den med fördel fortfarande ätas.

5. Yoghurt

Yoghurt

En yoghurt som förvarats kallt i kylen håller i en vecka eller upp till tio dagar efter ”bäst före”-datumet. Försök dock att undvika att müsliflingor hamnar i förpackningen, eftersom det kan skapa mögel.

Om det skulle bildas mögel kring öppning bör hela förpackningen slängas då bakterier lätt sprider sig i flytande ämnen. I frysen klarar sig yoghurt minst två månader.

Recept: Yoghurtbröd med frukt och nötter

6. Frukt och grönt

Frukt

Även om frukt och grönsaker förlorar sin spänst och blir skrynkliga är de fullt ätbara.

Vill du inte ha dem hela kan du skiva dem och använda i matlagning eller till råsafter och smoothies. Delade frukter och grönsaker kan också frysas in och tas fram vid behov.

 

Källor: Livsmedelsverket och Expressen
Text: Margaretha Malmgren, allas.se
Foto: Shutterstock

Läs också: 5 saker som gör dig gasig i magen – som inte är mat

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...