Annons

Annons

Vår son vägrar se att hans barn mår dåligt

Vår son och hans sambo har tre barn men har tyvärr inte riktigt klarat att ta hand om dem, så vi har hjälpt till så mycket vi kan. Nu har de separerat och vi ser att barnen far illa och det gör oss så oroliga...


Vi ser tecken på att våra barnbarn mår dåligt.

Vi ser tecken på att våra barnbarn mår dåligt.

Barnen mår dåligt – men vår son vägrar ta det till sig

När vår son träffade Elin var vi först lite skeptiska på grund av den stora åldersskillnaden mellan dem.
 Inte för att vi inte gillade henne, utan helt enkelt för att hon var så ung. Håkan var då tjugosex år och hon skulle precis fylla nitton. Dessutom hade hon inte klarat sig igenom gymnasiet. Anledningen till att hon inte fått något slutbetyg var främst för att hon hade skolkat, men även att hon inte lyckats klara sina studier och prov när hon väl var där.

Annons

Läs också: Jag vill att barnen ska minnas mig med glädje

När jag försökte prata med Elins mamma om det här verkade hon helt oberörd. Hon tände bara ännu en cigarett och la skulden på staten, som inte erbjöd våra ungdomar en bättre framtid.

Gick snabbt

Allt gick sedan med en väldig fart. Trots att Elin inte hade något arbete köpte de ett stort radhus och tog på sig väldigt höga lån. Håkan ägde en liten sommar-stuga vid sjön, som hans farfar testamenterat till honom, och det var den
som han nu la in som säkerhet för lånet.

Kort efter att de flyttat in blev vi bjudna på lunch där de berättade att vi snart skulle bli farmor och farfar. Elin väntade redan deras första barn, trots att de ännu inte varit tillsammans ett år.

Visst blev vi glada över beskedet, men jag tror att min man och jag mer kände en oro över att allt var så nytt. Över att det gick så fort.

Läs också: Mandelmanns hyllar sina barn efter succén

Jag försökte verkligen att inte lägga mig i deras liv och vad de gjorde, men när jag såg Elin sitta där och röka den ena cigaretten efter den andra trots att hon var 
i sjunde måna-
den så kunde jag helt enkelt inte hålla igen. Vi vet väl alla att rökning under graviditet är skadligt, så varför försökte hon inte ens att 
skära ner på sin höga konsumtion?

Den kommentaren från mig gjorde att Håkan bröt med både mig och min man, fram till den dagen då vi fick beskedet att han nu var far till en liten Edvin.

En vecka senare kom de ändå hem till oss för att visa upp ”den lille prinsen” som de kallade honom, och visst var vi överlyckliga över att få hålla det lilla knytet. Uppenbart var även att de önskade sig lite ekonomisk hjälp för att ta hand om barnet.

Var gravid igen

Mindre än ett år senare ringde Elin för att berätta att hon var gravid igen och att vi åter skulle få ett barnbarn. Jag hade då besökt henne vid flera tillfällen och blivit smått chockad över hur hon tog hand om Edvin.

Vid ett tillfälle under sommaren hade hon låtit honom ligga på mage i barnpoolen så att han var nära att drunkna. Det var så illa att de fick köra honom till akuten. Dessutom låg det fimpar lite överallt på altanen och små barn stoppar ju det mesta i munnen.

När barn nummer två föddes och Elin presenterade lilla Matilda sa hon samtidigt att ett av de bästa sätten att inte behöva jobba var att skaffa sig flera barn. En kommentar som fastnade och som jag länge gick och funderade på.

Var det just det hon gjorde? Skaffade sig barn för att slippa jobba? Men vem skulle ta hand om dem senare i livet, när föräldrapengen var slut? Stora barn kostar faktiskt pengar och kräver tid.

Tredje barnet kom

Jag vet inte hur Håkan tänkte kring det här, för han sa aldrig någonting till oss. Men när Elin väntade deras tredje barn inom kort tid så tog min man honom åt sidan en kväll för att höra om de verkligen tänkt igenom situationen. Elin var inte ens tjugofem år.

Ännu en gång försvann vår son under en längre period eftersom han återigen blev arg över att vi la oss i. Efter att lilla Elsa föddes tog det dock inte mer än ett halvår innan vi fick veta att Elin och Håkan skulle separera.

Läs också: Min styvfar utsatte mig för sexuella övergrepp

Elin orkade inte längre med situationen att vara trebarns
mor, utan krävde nu att Håkan skulle ta ett betydligt större ansvar hemma. Problemet var bara att han redan jobbade heltid och tog alla övertidstimmar som bjöds för att deras ekonomi skulle gå ihop. Elin, som aldrig hade haft ett
 arbete i hela sitt liv, började nu jobba halvtid på Ica. De hade delad vårdnad och det blev Håkan som fick lov att se till att hon och barnen hade tillräckligt med pengar att leva på.

Delad vårdnad var heller inte så självklart, med tanke på hur mycket han försökte jobba för att få ekonomin att gå ihop. Min man och jag bestämde oss för att hjälpa till med barnpassningen så mycket vi kunde. Jag fick dessutom möjligheten att gå ner till halvtid och tackade ja.

Hämtade på dagis

Vi hämtade och lämnade på dagis, lät barnen sova över hemma hos oss så ofta de ville och jag lagade mat som jag frös in så att Håkan bara behövde värma den när han kom hem. Allt för att barnen inte skulle leva på pizza och annan snabbmat.

Stämningen mellan Elin och Håkan var urusel och båda var nu ute på krogen för att ragga och visa att de fortfarande dög. När Elins mamma inte kunde sitta barnvakt så nöjde Elin sig med vem som helst bara hon fick gå ut och vara fri.

Läs också: Livet med min man blev ett helvete efter olyckan

Det tog sedan bara ett par månader innan de hörde av sig från förskolan där barnen går. Barnen har börjat visa tecken på aggressivitet och otrygghet, och Elsa knyter sig alltmer inom sig själv.

Jag önskar verkligen att jag kunde göra mer för dessa tre små älsklingar, men varannan vecka är de hos Elin och där kan vi inte bestämma hur det ska vara. Håkan orkar inte längre med sin situation och barnen bor därför mer hos oss än hos honom.

Visst är jag lycklig över att få ha mina barnbarn hos mig, men det var inte så jag hade tänkt mig att det skulle bli. Det är inte så barn ska ha det. De behöver lugn och ro, på en och samma plats.

Vi är för gamla för att orka med tre livliga småbarn, men problemet är egentligen ett annat. Att barnen far så illa av den situation de befinner sig i, men att inte vår son Håkan vill inse hur dåligt de mår.

/Oroliga farföräldrar

Läs också

Mina barn förväntar sig att jag alltid ska ställa upp som barnvakt

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...