Annons


Allers-Tradgard-logga5 fina balkongblommor att njuta av i höst

Nu är det dags att byta ut sommarbalkongens blomstrande växter och ätbara örter mot tåligare grönska.

Mejla
Dela (154)
Pinna

Färgglada blommor, ätbara bär, grönsaker och fräscha örter i all ära, men när temperaturen faller är det vissa växter som klarar sig bättre än andra.

Välj tåliga sorter som klarar kyla och få en vackert balkong hela hösten och en bra bit in på vintern. Här är växterna att satsa på.

5 fina balkongblommor som klarar en kall höst

balkongblommor höst

1. Ljung

I färger som vitt, rosa eller rött ger ljungen balkonglådan en riktig färgklick. Den tål lätt frost, men blir det för kallt bör ljungen skyddas. Det räcker oftast med att täcka växten med lite granris. Den behåller dock sina färger även om den fryser och torkar.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Läs också: Blanda flera sorters ljung i kruka

2. Alunrot

Alunrot är en populär perenn när det kommer till höstplanteringar. Inte bara är den tålig och kan hålla sig fin så länge det inte blir för kallt, alunroten finns också i många härliga färger så som grön, lime-, bärnstensfärgad och vinröd. Till våren klipper man bort de vissna bladen och nya växer fram och kan bilda en ny bas i din kruka.

alunrot

3. Prydnadsgräs

Många prydnadsgräs, till exempel miskantus-sorterna med sina vippor och ax är lika fina på hösten som när rimfrost och lätt snö ligger på som ett tunt täcke. En del gräs påverkas av svalare temperaturer och kan skifta i nyans.

prydnadsgras

Läs också: Varför ska prydnadsgräs klippas på våren?

4. Prydnadskål

Den här växten tål minusgrader och med sina dekorativa blad – som finns i släta, krusiga och vågiga former i allt från rödlila, rosa och vitgröna nyanser – är den en tacksam balkongväxt under både höst och vinter.

prydnadskal

Läs också: Satsa på silvrigt i höstkrukan

5. Höstaster

Aster är ett stort släkte och de som blommar på sensommar och höst brukar man kalla höstaster. Med sina tjusiga lila eller rosa blommor ger de fin färg i vilken plantering som helst. De är egentligen perenner men används ofta som ettåriga.

aster

Källa: Odla.nu
Text: Mikaela Råberg, www.elledecoration.se
Bild: Shutterstock

Läs också

Smarta idéer för en mysigare balkong

balkongmys-puff


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...