Annons

Annons

Bakom vännens goda råd fanns onda avsikter…

Robert Andrews dödades och hustrun Brenda skottskadades vid ett överfall. Men någonting i historien väckte misstankar...

Mejla
Dela (5)
Pinna

Rob Andrew.

Rob Andrew.

Brenda och Robert Andrew hade varit tillsammans i 17 år. De levde ett till synes lugnt och vanligt liv i Oklahoma, USA, med sina två barn. Men det fanns flera i parets närhet som anade att deras lyckliga liv var lite av en fasad. Och våren 2001 hade den börjat krackelera, men ingen kunde ana vad som egentligen dolde sig där bakom. För att vara ett vanligt familjeliv var deras tillvaro fylld med ovanligt mycket dramatik. Kulmen nåddes en novemberkväll 2001, när en uppjagad Brenda Andrew ringde in till larmcentralen.

Annons
Gilla Allers på Facebook

– Hjälp oss, vi har blivit skjutna! De har skjutit oss, skrek hon.

Polisen var på plats inom ett par minuter och hittade Robert Andrew liggandes på golvet, skjuten både i bröstet och i halsen. Han var långt bortom räddning, och hade förmodligen dött omedelbart av skotten.

Läs också: Han hällde gift i hustruns dropp

En bit bort från hans livlösa kropp satt Brenda, chockad och förtvivlad, och försökte stoppa blödningen ur skottsåret hon hade på armen. Hon grät medan hon försökte berätta hur några inkräktare med svarta masker hade tagit sig in i huset och skjutit mot dem.

Vid en första anblick fanns det egentligen inga skäl att tvivla på hennes historia, men det fanns inte heller några ledtrådar eller motiv till varför någon skulle vilja skada paret. Inget verkade saknas från huset så det var alltså inget rån, konstaterade polisen, det var mord. Men varför?

Brenda Andrew.

Brenda Andrew.

Olyckligt äktenskap

Brendas och Roberts äktenskap hade sett bättre dagar. Vissa skulle hävda att det egentligen inte hade varit särskilt bra från början. Roberts föräldrar hade tyckt att Brenda var lite märklig och alltid fått intrycket av att deras son älskade henne långt mer än vad hon älskade honom. Något som inte verkade helt osannolikt eftersom hon kort efter deras bröllop hade sagt att hon önskade att de inte hade gift sig. Men trots det fortsatte de att leva tillsammans och med tiden fick de sina två barn, Tricity och Parker. Många i deras närmsta umgängeskrets menade att paret Andrew var ett typiskt exempel på några som håller ihop för barnens skull.

Läs också: Hon gömde ett lik i sin trädgård

När barnen blev lite äldre började Brenda undervisa i söndagsskolan i en liten baptistkyrka i utkanten av staden. Familjen hade besökt kyrkan kontinuerligt under några år och blivit goda vänner med flera av medlemmarna. En av dem var Jim Pavatt, en frånskild försäkringshandläggare i 40-årsåldern. Han brukade umgås med Robert och hjälpa Brenda med undervisningen i kyrkan.

Vid en middagsbjudning i mars 2001 började de prata om livförsäkringar, och Jim gav Robert rådet att skaffa en bättre livförsäkring med tanke på Brenda och barnen. Om något skulle hända honom skulle de inte kunna bo kvar i huset och hans familj skulle få det svårt med ekonomin. Ett gott råd från en god vän, tyckte Robert.

Vännen Jim Pavatt.

Vännen Jim Pavatt.

Tecknade livförsäkring

Det fanns inget som Robert värderade högre än sina barn, och tanken på att de skulle kunna förlora både sin pappa, sin trygghet och sina sparkonton för universitetsstudier fick honom att lyssna på sin vän. Jim hjälpte honom att teckna en livförsäkring värd 800 000 dollar, ifall Robert skulle råka ut för något. Och det gjorde han. Den följande tiden blev osannolikt otursam för Robert.

Läs också: Paret grävde upp ett lik – för kärlekens skull

Den våren började det ryktas om att Brenda Andrew och Jim Pavatt hade en affär. Vid flera tillfällen hade de setts tillsammans och i mångas ögon tycktes de ha lite för nära kontakt. Det var inte förrän på sommaren 2001, då Robert konfronterade Brenda, som deras äktenskap verkligen föll samman. Trots att hon helt och hållet förnekade att hon skulle ha en relation till Pavatt blev hon arg och svarade med att ta ifrån Robert hans hemnycklar och be honom att gå.

Därefter bytte hon alla lås och ändrade koden till deras hemlarm. 
Robert var förkrossad. Brenda lät honom inte träffa barnen och ville inte ens diskutera saken. I början av oktober ansökte hon om skilsmässa. Men den hann inte gå igenom förrän obehagliga saker började hända.

En morgon satte Robert sig i sin bil och upptäckte nästan omedelbart att bromsarna inte fungerande. Som tur var hann ingenting hända och han lämnade in den till verkstaden och skaffade en hyrbil. I samma veva fick han efter att ha fått ett missat samtal ett röstmeddelande som sa att han skulle skynda sig till sjukhuset. Han förstod inte vad det handlade om, men det var brådskande.

Läs också: Modekungen föll offer för en galning

När Robert kom till sjukhuset visade det sig att det inte fanns någon där som skulle ha ringt honom. Han funderade på om någon avsiktligt hade mixtrat med hans bromsar och sedan försökt lura ut honom på motorvägen, i hög hastighet mot sjukhuset, i tron om att någon av hans älskade var i fara.

Ett liv mot pengar

Det kändes otänkbart att Brenda skulle vilja skada honom, men ändå bestämde Robert sig för att ta bort henne från sin livförsäkring. Så länge de fortfarande var gifta skulle eventuella försäkringspengar gå till henne. Jim Pavatt försökte övertyga honom att det inte var möjligt att ändra uppgifterna i efterhand, vilket bara gjorde Robert ännu mer misstänksam, och med hjälp av en annan handläggare kunde han till slut byta ut Brendas namn mot sin brors.

Bara några veckor senare, i slutet av november, svängde Robert in på uppfarten till det hus han delat med Brenda i nästan två decennier. Han skulle hämta barnen för att fira thanksgiving och såg fram emot en långhelg tillsammans. Han steg ut ur bilen och gick mot huset. Han hann inte ens reagera förrän någon sköt och två skott träffade honom i överkroppen. Han föll ihop på golvet och dog nästan omedelbart.

Flydde till Mexiko

Samma dag som Roberts begravning korsade Brenda gränsen till Mexiko, tillsammans med Jim Pavatt och barnen. Vid det laget hade polisen kommit så långt i sin utredning att de börjat förstå hur det hela hängde ihop. Det visade sig att Robert hade anmält Brenda och Jim för mordförsök, men att anmälan fallit mellan stolarna.

Och i tron om att Jim hade lyckats avstyra ändringar i försäkringen anade de att Robert hade börjat bli misstänksam och de behövde agera innan han avskrev Brenda som försäkringstagare. De visste inte att det hade varit för sent. Polisen misstänkte till och med att Brenda hade skjutit sig själv i armen vid det påstådda inbrottet för att få historien att verka mer trovärdig.

Läs också: Fotbollsstjärnan blev seriemördare

Det gick ut en efterlysning på paret, och tre månader senare greps de i tullen när de försökte ta sig tillbaka in i landet. Mindre än ett år efter mordet stod de båda åtalade för mord. Teorin var att Brenda, genom att döda sin man i stället för att skilja sig, tänkte sig att hon skulle få både 800 000 dollar och egen vårdnad om barnen. I stället dömdes både hon och Jim Pavatt till döden.

Text: Maria Strömqvist
Bild: IBL

Läs också

Bakom änkans tårar doldes en kylig sanning

anka-puff

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...