Annons

Annons

Bakom änkans tårar låg en kylig sanning

För andra gången i sitt liv hade Stacey Castor blivit änka. Hennes förste man dog av en hjärt­infarkt och nu hade make nummer två tagit livet av sig. Men polisen började ana att allt inte gått till riktigt som änkan påstod...


anka

Stacey med döttrarna Ashley och Bree.

Michael Wallace hade känt sig hängig på senaste tiden. Han kunde inte riktigt förklara det, men det var en ständigt närvarande känsla av att något inte stod riktigt rätt till i kroppen. Han blev ofta yr, kände sig illamående och led av en irriterande hosta. Han visste att han egentligen borde gå till doktorn, men 1999 närmade sig sitt slut och både jul- och nyårshelger låg framför honom.
Trots att familjen propsade på att han skulle åka in till sjukhuset bestämde han sig ändå för att ta tag i det senare. Men bara ett par dagar in på det nya året kollaps­ade Michael framför sin 11-åriga dotter Ashley. Trots ambulans in till sjukhuset var det redan för sent. Michaels fru, Stacey, fick det tunga beskedet att hennes make dött av en hjärtinfarkt.
Familjen var i chock. Michaels syster ville att de skulle under­söka dödsorsaken närmare och försökte få sin svägerska att gå med på en obduktion, men Stacey vägrade. Det var smärtsamt nog som det var, förklarade hon. Det spelade ingen roll vad Michael hade dött av, han var borta och inget skulle kunna ändra på det. De hade dessutom inga skäl att tvivla på läkarnas utlåtande, menade hon.
Efter dödsfallet gick livet så småningom vidare för Stacey och hennes två döttrar, Ashley och Bree. Efter ett par år träffade hon en ny man, och 2003 gifte hon om sig med David Castor. David var egenföretagare och kort efter giftermålet började Stacey att arbeta som kontorschef på firman. Deras gemensamma liv var lyckligt och välfungerande, men efter några år började relationen knaka i fogarna.

Läs också: Giftermålet med den vackra kemisten blev hans livs misstag

Annons

Kortvarig lycka

Under 2005 berättade Stacey för sina vänner att David verkade deprimerad, att han inte riktigt var sig själv. Allting brakade samman när hon en eftermiddag ringde in till den lokala polisstationen, orolig och upprörd över att hennes man inte hade kommit in till kontoret.
Hon berättade att de hade haft ett stort bråk samma morgon vilket slutat med att David låst in sig i badrummet. Efter att förgäves ha försökt att få honom att öppna dörren hade hon till sist gett upp och lämnat huset. Hon var arg, ledsen och uppgiven när hon åkte till jobbet. Men allt eftersom timmarna gått och för varje samtal som inte fick något svar förbyttes ilskan till oro.
– Tänk om han har skadat sig själv? sa hon med gråten i halsen.
Polisen tog hennes oro på allvar och tillsammans åkte de hem till parets villa. Mycket riktigt var badrumsdörren stängd och låst, och när polisinspektör Robert Willoughby flera gånger försökt få kontakt med David utan resultat tog han sats och sparkade upp dörren med full kraft. Där på badrumsgolvet låg David.
Om omständigheterna hade varit annorlunda hade kanske Roberts första tanke varit att mannen på golvet sov djupt, men det utspillda glaset med den illgröna vätskan och flaskan med kylarvätska intill honom var minst sagt illavarslande. Stacey som till en början hållit sig på avstånd trängde sig förbi polismannen i dörr­öppningen och föll ner på knä bredvid sin make.
– Han är inte död! Han är inte död, skrek hon förtvivlat.
Men jo, David Castor var död.
Det var tragiskt. För andra gången i sitt liv hade Stacey Castor blivit änka, och ännu en gång skulle familjen försöka lägga en tragedi bakom sig och låta livet gå vidare. Men polisen hade börjat ana att det fanns någon som visste mer än hon ville erkänna. Det var något med scenen i badrummet som inte riktigt stämde. Men det skulle ta nästan två år innan de till slut kunde lägga ihop pusslet.

Läs också: Fotbollsstjärnan blev seriemördare

Chockerande nyheter

Äldsta dottern Ashley hade precis börjat studera på universitetet när två poliser en dag dök upp på universitetsområdet med chockerande nyheter. Hon fick veta att de grävt upp kvarlevorna efter hennes pappa då det funnits misstankar om att dödsorsaken inte var hjärtinfarkt utan förgiftning. Något som visade sig stämma.
Illa till mods ombads Ashley att följa med för att svara på några frågor. Kort därefter ringde hon sin mamma, som oroligt bad sin dotter att komma hem så fort som möjligt. Ashley var upprörd och de behövde vara tillsammans och hålla ihop, menade Stacey.
Ashley hann knappt innanför dörren förrän hon fick en drink i handen av sin mamma. För att lugna nerverna, hade hon sagt.
Några timmar senare hittade Bree sin storasyster liggande med­vetslös på sin säng. Hon sprang efter sin mamma som kom rusande med telefonen i handen och ringde efter ambulans. Intill Ashley låg ett handskrivet brev. Ett skriftligt erkännande om hur hon hade förgiftat både sin pappa och sin styvfar. Ingen förklaring, ingen ursäkt. Bara ett erkännande.
För tredje gången i sitt liv såg Stacey en familjemedlem bäras ut på bår. Men denna gång skulle historien få ett annat slut. Ashley överlevde mot alla odds. Enligt läkarna hade det bara handlat om minuter innan hennes hjärta skulle ha stannat till följd av den mängd starka smärtstillande hon stoppat i sig. Ett misslyckat självmordsförsök, konstaterades det.
Poliserna stod redo för att konfrontera Ashley när hon börjat återhämta sig. Hon gav ett förvirrat och omtöcknat intryck när de kom med sina frågor och anklagelser.
– Jag har inte skrivit något brev, försäkrade hon. Och jag har absolut inte dödat min pappa!
Det var precis som de trodde.
I stället anhölls Stacey Castor. Redan när David hittats död på badrumsgolvet hade polisen fattat misstankar mot henne. Staceys fingeravtryck hade funnits på glaset han druckit ifrån, men hans egna hade inte hittats vare sig på glaset eller flaskan. Däremot hade de säkrat Davids dna på en stekpipett i köket och misstänkt att Stacey använt den för att tvångsmata honom med kylarvätska. Den sörjande änkan hade, utan att hon visste det, varit under bevakning under en lång tid. Telefonerna var avlyssnade, de bevakade Stacey och satte upp övervakningskameror på kyrkogården där hon begravt båda sina män intill varandra, i hopp om att något skulle avslöja henne där. Men inte en enda gång på två år besökte hon kyrkogården. Bara det föreföll sig märkligt.

LÄS OCKSÅ: Skylar mördades av sina kompisar

Grävde sin egen grav

Att gräva upp Michael Wallaces kropp var ett sista försök att hitta bevis. Kanske fanns det ett samband mellan de två dödsfallen? Och ja, det fanns det: kylarvätska. När Stacey insåg att polisen var något på spåren hade hon fått panik, och när Ashley sedan ringt från skolan hade hon bestämt sig för att ta tillfället i akt och låta dottern hjälpa henne ur knipan. Det gav polisen den sista pusselbiten.
Stacey Castor dömdes, trots sitt nekande, till 51 års fängelse för morden på Michael Wallace och David Castor och för mordförsök på sin egen dotter. Under rättegången vittnade en känslosam Ashley mot sin mamma.
– Trots att jag hatar henne, så älskar jag henne fortfarande. Men jag kommer aldrig någonsin att förlåta henne. Det här är farväl, mamma. Du har gjort mig föräldralös.

Text: Maria Strömqvist
Bild: IBL-AOPLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...