Annons

Baka vaniljbullar med dubbel fyllning!

Doft av varmt smör, kardemumma och vanilj i hela huset – inget hälsar välkommen på ett bättre sätt!

Mejla
Dela (1.17k)
Pinna

Baka vaniljbullar

Dubbelfyllda vaniljknutar

Saftiga och goda med mycket smak. Spara receptet, för de här goda bullarna vill du garanterat baka igen!

● ca 40 st

150 g smör eller margarin
1 1/2 dl socker
50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
1 ägg
1/2 tsk salt
1 tsk nystött kardemumma
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning 1

175 g smör eller margarin
1 dl socker
1 msk vaniljpulver

Fyllning 2 – vaniljkräm

3 dl mjölk
2 1/2 msk potatismjöl
2 msk socker
2 äggulor
1 1/2 msk vaniljsocker

Pensling

1 ägg

Garnering

1 dl socker
3/4 tsk vaniljsocker
25 g smör eller margarin

Dessutom behövs

bullformar

Annons

1. Vaniljkräm: Mät upp mjölk, potatismjöl, socker och äggulor i en kastrull. Sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Den får inte koka. Rör ner vaniljsockret och ställ krämen åt sidan att kallna.
2. Rör matfett och socker till degen vitt och poröst.
3. Smula ner jästen i en degbunke.  Värm mjölken fingervarm och häll den över jästen. Rör tills jästen löst sig.
4. Tillsätt ägg, salt och kardemumma. Klicka ner ett par matskedar av matfettsblandningen. Tillsätt därefter 12 dl av mjölet och rör samman till en lös men slät deg. Täck för degen med en bakduk och låt vila i bunken i ca 30 minuter.
5.Klicka ner den sparade matfettsblandningen och resten av mjölet. Arbeta samman till en blank och smidig deg.
6. Stjälp ut degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut till ca 40×60 cm. Rör samman matfett, socker och vaniljpulver till fyllning 1 och bre fyllningen längsmed halva degen. Vik över den andra deghalvan. Sporra upp degen i smala remsor som du tvinnar och formar till knutar. Lägg bullarna i formar på en plåt. Låt jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°.
7.Pensla de färdigjästa bullarna med lätt uppvispat ägg och tryck varsamt ner en klick vaniljkräm i mitten på varje. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter. Ta ut och låt
svalna.
8. Garnering: Rör samman socker och vaniljsocker på en djup tallrik. Smält matfettet och pensla tunt över de avsvalnade bullarna. Doppa ovansidan lätt i sockret.

Tips!
Bullarna går bra att djupfrysa utan smör- och sockergarneringen. Garnera dem då de tinat och ska serveras.

Recept: Irene Ingelmark Bild: Ralph Månsson

ANNONS

Fynda i vår webbshop!


Mönstrade träkavlar 3-pack
Med hjälp av dessa tre mönstrade träkavlar kan du på ett enkelt och roligt sätt ge dina favoritbakverk en ny look. De fungerar lika bra på marsipan och sockerpasta som till mördegskakorna eller till ett vackert pajskal. Det ultimata receptet för just mördegskakor medföljer kavlarna. Men vill man inte baka så passar kavlarna precis lika bra till pyssel med lera, trolldeg eller keramik. Det är bara din egen fantasi som sätter gränser här! Kavlarna är gjorda i björkträ och för att de ska hålla så länge som möjligt rekommenderas handdisk och ibland en kärleksfull insmörjning av vanlig matolja. Skötselråd och specialrecept på mördeg medföljer.

Gå till shoppen

Hopfällbar vattenkokare
Riskera aldrig att bli utan ditt kaffe eller te! Denna hopfällbara vattenkokare är perfekt för alla sorts resor. Ta med i resväskan, i husvagnen eller på båten. Tack vare den lätta och hållbara designen får den plats överallt!

Gå till shoppen

Fler goda vetebullar!

kokosbullarCitron- och kokosknutar

kanelbulleLyxiga kanelbullar

KardemummabullarLjuvliga kardemummasnurror


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...