Annons

Baka med bär – konditorn tipsar!

Hur länge håller bären i frysen? Kan man byta ut röda vinbär mot svarta? Och hur mogna ska bären vara när man plockar dem? Iréne har svaren!

Mejla
Dela (28)
Pinna

baka-med-bar

Iréne Ingelmark är Allers konditor och bakexpert!

Vad ska man tänka på när man bakar med bär?
– Använd frysta och otinade bär. För att de inte ska fukta bakverket för mycket mjölas de med lite potatismjöl innan de tillsätts, ca 1–2 tsk potatismjöl till 5 dl bär.

Annons

När man gör desserter?
– Du kan använda frysta bär i de flesta desserter på samma sätt som färska. Om desserten garneras med frysta bär läggs dessa på i samband med serveringen. Annars tinar de och kan missfärga rätten.

När man gör sylt, saft och gelé?
– Använd enbart fina bär, ta bort de som är fula och angripna. Var även noggrann med sköljningen. Finns det mögelsporer med från början i bären kan inläggningen sedan börja jäsa. Dubbla aldrig ett recept då du kokar sylt eller gelé – då stämmer inte koktiden!

Hur mogna ska bären vara då man plockar dem?
– Bär som ska användas till sylt, marmelad eller gelé bör plockas strax innan de är helt mogna. Ju mognare bären är, desto mindre pektin innehåller de. Är bären för mogna kan sylten eller marmeladen bli lös.

Hur ska bär förvaras?
– Bäst är att förpacka bären i fryspåsar eller lufttät plastburk.

Kan jag byta ut röda vinbär mot svarta eller vita hur som helst?
– Det är ingen större skillnad, annat än färgen. Vita vinbär är väldigt vackra att dekorera med, men passar kanske inte lika bra i sylt och saft eftersom de inte ger någon färg.

Kan jag frysa in orensade bär och ta hand om dem till vintern när jag tänker göra saft?
– Bären bör alltid rensas före infrysningen. Plocka bort fula och angripna bär och skölj dem väl. Låt droppa av på en handduk. Ett tips är att väga eller mäta bären, då är det bara att ta fram en påse till en sats saft.

Tips på hur man bäst fryser in bären?
– Vinbär är bäst att frysa osockrade. Bär som ska användas till dekorering och bakning kan repas med hjälp av en gaffel. Hela fina klasar djupfryses först var för sig på en bricka, förpacka dem sedan i fryspåse eller plastburk.

Hur länge kan de förvaras i frysen?
– Hållbarheten för frysta bär är ca 1 år. Tänk på att inte frysa för stora mängder åt gången. Infrysningen ska ske så snabbt som möjligt så att det inte bildas iskristaller, vilket gör att bären går sönder.

Här hittar du vinbärsreceptet på bilden!


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...