Julklapparna inhandlade, fönsterna putsade? Så kul för dig! Fira med att baka ljuvligt goda biscotti att bjuda gästerna på i jul:
JULBISCOTTI
● ca 40 st
2 dl hela mandlar eller pistagenötter
75 g smör eller margarin
2 dl socker
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
1 tsk malna nejlikor
3 ägg
finrivet skal av 1/2 citron
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1. Sätt ugnen på 200°. Hacka mandeln eller pistagenötterna.
2. Rör samman matfett och socker. Tillsätt kryddorna.
3. Rör ner äggen ett i taget och rör smeten slät mellan varje.
4. Tillsätt sist citronskal, vetemjöl, bakpulver och mandel- eller nöthacket. Rör samman till en slät deg.
5. Dela degen i två lika stora delar och forma till plåtlånga längder.
6. Lägg längderna på bakpappersklädd plåt och platta ut dem till ca 8 centimeters bredd. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Ta ut dem och sänk därefter ugnsvärmen till 175°.
7. Låt de nygräddade längderna svalna något innan de skärs upp i smala pinnar. Lägg dessa med snittytan upp på plåten och rosta i mitten av ugnen ca 10–12 minuter. Låt dem gärna eftertorka i den avstängda ugnen med luckan på glänt.
Recept: Irene Ingelmark
Bild: Anette Nilsson