Annons

Njut av ett hembakat havrebröd

Bra recept på lättbakat bröd med havregryn, havrekross, grahamsmjöl och vetemjöl. Ett gott hembakat bröd som passar till det mesta, såväl till frukost som soppa eller gryta. Brödet är läckert som nybakat, perfekt 
att rosta dag två 
och tre.

Mejla
Dela (28)
Pinna

baka-havrebrod-recept

Baka havrebröd – enkelt recept på världens godaste bröd.

Testa också: Brytbröd med parmesan

Baka havrebröd – recept

Testa också: Lättbakade bullar med vetekli och solrosfrön

• 1 stort bröd, 4 bitar

2 dl havrekross
2 dl havregryn
3 dl kokande vatten
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
½ dl rapsolja
1½ tsk salt
1 msk strösocker
2½ dl grahamsmjöl
10–11 dl vetemjöl special

Annons

Testa också: Grova flätade baguetter

1. Blanda havrekrosset och havregrynen, häll det kokande vattnet över och låt stå i ca 30 minuter.
2. Lös upp jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt olja, salt, socker, grahamsmjöl och havreblandningen. Tillsätt vetemjölet i omgångar och arbeta degen 
i ca 5 minuter i bunken. Degen ska vara ganska 
lös och kladdig. Strö över en näve mjöl och låt jäsa under bakduk i 1 timme.
3. Sätt ugnen på 275°. Klä en plåt eller långpanna med bakplåtspapper. Stjälp försiktigt ut degen på plåten, pudra över mjöl och låt stå i 5–10 minuter.
4. Sätt in plåten i den varma ugnen på näst nedersta falsen. Efter 10 minuter, sänk värmen till 200° och grädda brödet till gyllenbrun färg, 25–30 minuter.
5. Låt brödet svalna på ett galler och skär sedan upp det i 4 kvartar.

Gilla Allers på Facebook

Av Malin Rosdahl
Bild: Ralph Månsson


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...