Annons

Annons

3 skäl att skratta oftare!

Jodå, ett gott skratt förlänger livet – på riktigt. Det ger effekter som liknar både motion och kärlek!

Mejla
Dela (88)
Pinna

skratt

Ett gott skratt förlänger livet – på riktigt!

Skratt gör inte bara gott för stunden – det är rena kickstarten för kroppen. Att skratta sätter i gång en rad olika positiva reaktioner i oss som hänger kvar långt efter att sista fnisset klingat av.

Bra för lungorna

Att skratta är lite som massage för våra inre organ. Du spänner muskler i hela överkroppen, vilket gör gott för både hjärta och lungor. Skrattet har faktiskt extra bra effekt på lungorna, då man verkligen använder sig av lungornas kapacitet. Vi har alltid lite restluft kvar i lungorna, men när vi skrattar gör vi oss av med all luft i lungorna och den koldioxidrika restluften i botten byts ut mot ny syrerik luft. Och får kroppen och hjärnan mer syre så blir du piggare och stärker din mentala förmåga. Kreativiteten ökar och komihåget blir bättre!

Ett litet träningspass

Man kan säga att ett gott skratt är som ett kort och intensivt träningspass. Alla som har skrattat så att de kiknar vet att magmusklerna får sig en rejäl omgång och man har på gränsen till träningsvärk dagen efter. Så visst kan man säga att skratt ger lite motion på köpet. Men bäst av allt är egentligen effekten som kommer precis efteråt. När alla musklerna slappnar av efter en skrattsalva känner du dig avslappnad och avspänd.

Mer glädje – mindre stress

Det sker många hälsobefrämjande ting i kroppen när du skrattar och är glad. Skratt kickar i gång produktionen av endorfiner, kroppens eget smärtlindrande ämne. Det är kroppens må bra-hormon, samma ämne som utsöndras när vi till exempel motionerar eller är förälskade. Även stämningshöjande signalsubstanser som serotonin och dopamin får en skjuts, samtidigt som nivåerna av stresshormoner sjunker.
Det lär vara så att ett gapskratt kan ge samma smärtlindring som ett läkemedel under flera timmars tid. Helt klart är i alla fall att ett gott skratt avleder uppmärksamheten från obehag och tråkigheter en stund. Och det visste redan de gamla grekerna som hade en lära om skrattet – gelotologi. Det grekiska ordet gelos betyder just skratt.

Läs mer:

8 vanor du bara ser hos riktigt lyckliga par

5 skäl att promenera mera

Titta på filmsnuttar som gör dig glad:

Valpen får glädjefnatt
Bebisen får höra sin favoritlåt
Roliga och gulliga hundar

Annons
Gilla Allers på Facebook

Text: Maria Strömqvist Bild: Shutterstock

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...