Annons

Annons

Hjältehunden Atlas räddar mattes liv

Att hunden är människans bästa vän kan Britta Blomquist i Viksjö intyga. Tack vare sin hund Atlas vågar hon sig ut på promenader, trots att hon plötsligt kan få ett epilepsianfall. Atlas förstår när Britta blir sjuk och drar då i en repstump i sitt hundtäcke – och första hjälpen är på väg!

Mejla
Dela (211)
Pinna

Atlas – vovve med livsviktigt uppdrag

 

Utanför Stockholm, i Viksjö, i ett blått hus med vita knutar, bor Britta och Per Blomquist med sina tre hundar av collieras. Man hinner inte mer än över tröskeln förrän det står klart att en av dem är en berömdhet. På väggarna hänger utmärkelserna på rad – det är Bragdbenet och Guldljuspriset, och på gästtoaletten sitter ett foto av den omtalade vovven tillsammans med kronprinsessan Victoria.
När Atlas, Europas första certifierade epilepsihund, hälsar kärvänligt ser han i sanningens namn ut som vilken hund som helst. Men han har både räddat liv och fascinerat vetenskapen. I början av 1970-talet bodde familjen Blomqvist i Solna. Livet var hektiskt. Men när sönerna Mikael och Anders var 9 och 11 år skulle tillvaron komma att förändras drastiskt. Britta hade nyligen tagit sin förskollärarexamen och jobbade på en förskola i närheten. Hösten närmade sig och det var dags för personalens obligatoriska influensavaccinering.
– Åtta dagar senare blev jag väldigt dålig och fick åka ambulans till sjukhuset. Det visade sig att jag drabbats av lunginflammation, hjärninflammation och hjärnhinneinflammation.Vit pixel

Annons

LÄS OCKSÅ: Bragdhunden Agda räddade Isabelle från att drunkna

Hunden visste

Vägen tillbaka blev minst sagt tuff.
– Jag kunde inte gå och inte skilja på bokstäver och siffror. Att förstå och göra sig förstådd var knepigt. Familjen fick stöd av en person från kommunen som kom och hjälpte till med städning och tvätt under den svåra tiden. När tillvaron äntligen rätat upp sig något och Britta kom på benen igen hade hon drabbats av epilepsi. Anfallen kunde komma ofta och utan förvarning. När och var som helst kunde hon ramla ihop, och det blev många ambulansfärder till sjukhus.
– Till slut undvek jag helt att gå ut. Det blev för farligt.
30 år gammal sjukpensionerades Britta.
– Jag ville inte, men det fanns inget alternativ.
Redan då hade familjen en hund som hette Sari. Efter hand märkte Britta att hunden verkade försöka kommunicera med henne.
– Jag kunde ligga i soffan då hon kom fram och krafsade på mig med tassen. Först trodde jag att hon ville gå ut, men det var hon inte alls intresserad av. Hon fortsatte att krafsa tills jag blev irriterad och sa åt henne på skarpen att låta bli. En stund senare fick jag ett anfall.
Proceduren upprepades vid flera tillfällen och irritationen växte hos Britta.
– Eftersom jag vid varje tillfälle fick ett anfall trodde jag att det var hunden som framkallade det. Jag var verkligen inte särskilt snabbtänkt i början. Stackars Sari!
En tid senare startade Britta kenneln Mild-Kachinas med uppfödning av colliehundar och ur en av valpkullarna behöll hon en hanne. Det var Atlas.
– Det visade sig att han var inne på samma beteende som Sari. Vid vissa tillfällen sökte han på ett väldigt tydligt sätt ögonkontakt, och fick han inte det började han krafsa på mig med tassen. Var vi ute på promenad kunde han göra sitt bästa för att sätta krokben för mig.

Hunden Atlas har räddat matte Brittas liv många gånger.Vit pixel

Gav inte upp

Hennes trofasta vän gav inte upp i första taget. För att tydliggöra vad han ville gick han till skåpet i vardagsrummet där Britta förvarar sin medicin. Där satt han tills hon hämtade sig en tablett och därefter tog han en tur till diskbänken i köket för att signalera att hon också behövde ett glas vatten att skölja ner tabletten med.
Britta skakar förundrat på huvudet.
– Det är knappt så man tror att det är sant.
I dag vet Britta att när Atlas söker hennes uppmärksamhet är ett anfall på väg. Och det slår aldrig fel. Har Atlas förvarnat henne kommer anfallet inom en halvtimme.
– Fördelen är ju att jag hinner få i mig medicinen som lindrar anfallet och kanske kan jag också hinna lägga mig ner någonstans. Det känns väldigt mycket tryggare än när anfallet kommer som en blixt från klar himmel.
Imponerad av Atlas förmåga kontaktade Britta Brukshundklubben för att höra hur man utbildar en hund till certifierad epilepsihund. Svaret hon fick var att sådana finns det inga.
– Nej, inte nu nej, men snart, svarade Britta.
Hon skrattar åt minnet. Och så här i efterhand fick hon ju rätt.Vit pixel

LÄS OCKSÅ: Nakenhunden Bosse – en omtalad kämpe!

Först i Europa

Efter en årslång utbildning genom Svenska Service- och signalhundsförbundet tilldelades Atlas sitt certifikat som servicehund år 2007. Och blev därmed den första hunden i Europa med inriktning på att larma sin ägare inför kommande epilepsianfall.
Därefter fick han sitt gula tjänstetäcke. Och det är inte vilket täcke som helst. På sidan hänger en repstump, gjord för Atlas att dra i. Men bara om Britta har fått ett anfall och behöver hjälp.
I en ficka på täcket finns en mobil som, om Atlas drar i repet, ringer Pers mobil. Om han inte svarar går signalen vidare till larmcentralen, där personalen med hjälp av en gps-sändare kan se var Atlas befinner sig och komma till undsättning.
Britta minns tydligt första gången anordningen sattes på prov.
– Jag var ute med hundarna en tidig vintermorgon och stötte på en sopbil med blinkande ljus. Det utlöste ett anfall så att jag stöp direkt, berättar hon.
Britta vaknade till sans och hörde en röst alldeles intill som sa: ”Larmtjänst, vad har hänt?”
Rösten upprepade frågan gång på gång.

En hund är en familjemedlem, en vänlig vän att lita på i vått och torrt. För Britta Blomquist betyder den fina collien Atlas mycket mer än så – för Britta kan han vara skillnaden mellan liv och död.

Hunden Atlas har räddat matte Brittas liv många gånger.

– Ungefär då kommer killen från plogbilen fram till mig och frågar bekymrat om han ska ringa ambulansen. Jag ser nog ganska groggy ut när jag ruskar på huvudet och svarar: ”Jag tror att hunden redan har gjort det”, säger Britta och skrattar hjärtligt åt minnet.Vit pixel

Räddat livet

Sedan dess har Atlas räddat hennes liv åtskilliga gånger.
– Han larmar till och med om jag sover och är på väg att få ett anfall. Då går han och krafsar på Per, och kommer sedan och sätter sig bredvid min säng. Och det slår aldrig fel. Har han larmat så får jag ett anfall, så är det bara.
Britta menar att det är ett slags vibrationer Atlas kan känna av.
– Många tror ju att det är lukt han känner, eftersom man vet att hundar har ett extremt bra luktsinne. Men jag är övertygad om att det är de elektriska urladdningarna mellan synapserna i min hjärna som han uppfattar.

LÄS OCKSÅ: Hundar som tröstar

För närvarande medverkar Atlas i två forskningsprogram, ett i Sverige och ett i Japan.
– Det är förstås väldigt spännande.
Förhoppningen är ju att många fler hundar ska kunna utbildas för att hjälpa människor med epilepsi. Och utbildningen är viktig. För det är bara som assistanshund Atlas har rätt att följa med sin matte överallt. Och vid det här laget känner han sig hemma i de allra flesta miljöer.
Han har följt med Britta i ambulans, varit med henne på begravning i kyrkan och på allehanda kurser och föredrag. Därtill har han varit på lunch i Gyllene Salen i Stadshuset och på galamiddag på Wasamuseet.
– Skulle jag någon enda gång göra något utan honom känner jag mig naken. Och otrygg. Det är Atlas som har givit mig det liv jag lever i dag. Det är jag otroligt tacksam för. Och jag tror att han är väldigt nöjd med sin uppgift.

Text: Camilla Borgström
Bild: Stefan Nilsson

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...