Annons

Annons

Efter alla år med
 artros har jag
 fått tillbaka livet

Att smärtan i höften kunde bero på artros hade Helene svårt 
att tro, men till slut blev 
en operation nödvändig. Tack vare sjukgymnastik kom rörligheten snabbt tillbaka. Men ett år senare började höftpartiet att krångla igen...


artros-hoft-smarta

Helenes smärta i höften berodde på artros.

Smärtan i Helenes höft var artros

Efter två höftledsoperationer kan Helene Gustavsson, 47, röra sig smidigare och bättre än på många, många år och hon njuter av sin promenad genom Slottsskogen i Göteborg.

Annons

– Efter den andra operationen, när jag kunde återerövra mina gamla promenadstråk så grät jag av glädje, säger Helene, som bor i en lägenhet på Hisingen.

Helene kan nästan inte minnas när hennes besvär började. Men det är många år sedan. I början reagerade hon på att det liksom ”knixade” till i ena höften, att den kändes instabil när hon gick. Men det skulle dröja länge innan hon sökte läkarhjälp.

– I början var det mest en irritationsgrej och förloppet var långsamt. När vänner nämnde artros skakade jag bara av mig det, vi har inte artros i vår släkt.

Ont i höften

Men med tiden blev ”gångjärnet”, som hon uttrycker det,  i höften trögare och trögare och hon började få riktigt ont. Efter remiss till ortopeden och röntgen ringde hennes doktor och meddelade att det var artros.

– Allt brosk var bortnött. Det var inte undra på att jag hade fruktansvärda smärtor! Jag behövde opereras.
Helene, som jobbar som lärare på vuxenutbildningen, fick anpassa sin arbetssituation genom att ha ett hemklassrum. Allt för att hon skulle slippa gå i trapporna.

– Jag satt ner på en stol och undervisade eleverna, som fick komma fram till mig för att få hjälp, säger Helene som i dag själv knappt kan förstå att hon orkade jobba ända fram till operationsdagen.

Läs också: Så kan du lindra och förebygga artros

En konstgjord höftled

Operationsdagen kom som en lättnad och allt gick bra. Helene vaknade upp med en konstgjord höftled och märkte direkt när hon vaknade att den ständigt skärande artrossmärtan var borta. Efter tre nätter lämnade hon sjukhuset och tio veckor senare, efter rehabiliteringsövningar hemma med stöd av sjukgymnast, var Helene tillbaka på sitt arbete.

Allt kunde ha varit frid och fröjd om inte det där välbekanta ”knixandet” bara ett år senare dök upp i den andra höften!

– Ånej, nu börjas det igen, tänkte jag, och den här gången gick allt snabbare. Jag sökte hjälp direkt och sjukdomen hade ett aggressivt förlopp. Värken var olidlig, trots att jag prövade alla möjliga smärtmediciner. Jag blev sjukskriven och var bara smärtfri om jag låg på rygg i ett visst läge. Jag var sjukskriven i sju månader den här gången 
före operationen.

Läs också: Vanliga orsaker till smärta i handleden

Svåra smärtor av artros

Flera envisa bakterieinfektioner gjorde att operationen sköts upp om och om igen. Helene, som inte ens kunde gå med kryckor, hamnade i en djup psykisk svacka.

– Smärtorna var så svåra att de inte går att beskriva och jag blev sittande hemma i köket. Det var en kamp att ens gå de tio stegen till toaletten. Jag blev isolerad hemma. När sjukvården bad mig skatta min livskvalitet på en skala från ett till tio svarade jag ett. Det var förfärligt.

Den här gången kom operationen som en befrielse och när Helene vaknade efteråt grät hon av glädje. Även om hon visste att hon hade rehabiliteringstiden framför sig så var ju det värsta över nu.

– Mamma mötte mig hemma när jag kom från sjukhuset och jag minns att jag bad henne ta fram en svåråtkomlig stekpanna till mig. Jag skulle fixa äggröra! Mamma blev förvånad, att jag hade lust att laga mat visar hur fort livsglädjen kom tillbaka.

Skötte rehabiliteringen hemma

Precis som efter den första operationen valde Helene att sköta rehabiliteringen hemma, i stället för att besöka sjukgymnasten ett par gånger i veckan. Hon följde ett program för ökad styrka, rörlighet och balans, som hon fick med sig hem och gjorde olika enkla övningar varje dag.

– Svårighetsgraden ökade successivt och ungefär var tredje vecka besökte jag sjukgymnasten för avstämning. Jag blev snabbt starkare och upplevde att återhämtningen efter båda operationerna gick smidigt, säger Helene som återgick till sin tjänst som lärare igen efter rehabiliteringen. Hon gläds varje dag över att ha fått tillbaka sitt liv.

– Jag är helt smärtfri nu och kan göra precis vad jag vill. Okej, jag kanske inte ska ge mig ut i löpspåret eller börja åka slalom, men det har jag aldrig gjort förut heller. Det går nästan inte en dag utan att jag tänker att så här bra har jag inte kunnat röra mig på minst 13–14 år.

Läs också: Övningar som hjälper vid artros

Text:Birgitta Lindvall Wiik
Bild: Anna Edlund och Birgitta Lindvall WiikLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...