Annons

Artisten Sven-Erik Magnusson har avlidit

En av Sveriges mest kända och älskade artister är död. Sven-Erik Magnusson avled natten till onsdagen efter en lång tids sjukdom, skriver NWT.

Mejla
Dela (843)
Pinna

Sven-Erik Magnusson blev 74 år och lämnar ett helt musik-Sverige i sorg. Han efterlämnar fru Eva, dottern Johanna och sonen Oscar samt två barnbarn, skriver NWT.

– Pappa var en riktig kämpe och han lämnar oss i stor sorg efter lång tids kamp mot cancern. Vi i familjen fick en fin sista stund tillsammans och önskar nu få tid att bearbeta vår sorg, säger Oscar Magnusson till tidningen.

Annons

Foto: IBL Bildbyrå

Lång karriär

Förra året firade Sven-Erik Magnusson och hans folkkära Sven-Ingvars 60 år, och bakom sig hade Sven-Erik Magnusson en musikkarriär som saknar motstycke. Jubileet uppmärksammades med en bejublad konsertturné och TV4 gjorde samtidigt en dokumentär med bandet. Turnén genomfördes med förbehållet att man kunde ställa in spelningar om Sven-Erik Magnusson, som drabbades av cancer redan 2010, blev dålig.

Gilla Allers på Facebook

– Är värdena bra så ser ni oss, är värdena sämre så ser ni oss inte mer, sade Magnusson då till Expressen.

Foto: IBL Bildbyrå

Sven-Erik Magnusson föddes 1942 i värmländska Slottsbron. Han började spela klarinett, men upptäckte senare elgitarren tillsammans med kollegan Ingvar Karlsson, enligt NWT. Tillsammans med Sven-Ingvars fick Magnusson inte mindre än 54 låtar på Svensktoppen. Bland de mest kända titlarna finns ”Fröken Fräken”, ”Kristina från Wilhelmina”, ”Det var dans bort på vägen” och ”Anita”.

Av originalmedlemmarna var Sven-Erik Magnusson den enda som varit med i bandet under alla år. År 2016 skrevs Sven-Ingvars in i Swedish Music Hall of Fame.

Foto: IBL Bildbyrå

”Det känns tomt och svårt”

Artistkollegerna i Sverige sörjer nu Sven-Erik Magnusson.

– Jag har ju känt till hans sjukdomstillstånd som pågått i flera år. Nu när man hör det definitiva att han har avlidit så känns det väldigt konstigt, han var så levande och vi var nära vänner. Det känns tomt och svårt, säger Christer Sjögren, sångare i Vikingarna, till ”P1 morgon” skriver Expressen.

Han och Sven-Erik Magnusson hade kontakt så sent som för någon månad sedan.

– Det var han som ringde senast, han sa som det var att han hade olika sjukdomstillstånd. Det var inte bara prostatacancer, det var annat som tillkommit. Men han såg ända lite ljust på det och sa ”vi kanske kan ses fram mot våren”. Han var en riktig kämpe och jag bara hoppas att han fått frid i sin himmel, säger Christer Sjögren i programmet.

”Här nere på jorden blir du saknad”

Artistkollegerna i Sverige sörjer nu Sven-Erik Magnusson. Så här skriver Niklas Strömstedt på Twitter:

”Du sjöng in Värmlandsvärmen i våra hjärtan. Fräknar, Fröding och postorderförskottsavier. Här nere på jorden blir du saknad Sven-Erik.”

Också Lisa Nilsson hyllar sin kollega:

”Sven Erik Magnusson. Värmland i hela folksjälen, inpräntad som en gammal fura, melodisk som en björkdunge, och nu stilla som ett skogstjärn”, skriver hon på Twitter.

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...