Annons

Annons

ÅRETS STICKARE 2013!

Mejla
Dela (6)
Pinna

Årets stickar - Elin Johansson

Vilken värme!

Förra årets tävling Årets stickare 2013 gav ett stort gensvar där många tog chansen att nominera nära och kära till titeln. Det har varit härlig läsning om hängivna och generösa stickare från norr till söder, stort tack! Ni är vinnare allihop, men bara en kan få vårt pris. Och hon som får det kan du läsa om här. En extra applåd vill vi på Allers dock passa på att ge till alla er som stickar och skänker till välgörande ändamål, inte minst till behövande barn. Fantastiskt och mycket hjärtevärmande.

Här är Elin – Årets stickare 2013!

Hon är tjejen som för bara fem år sedan knappt visste hur man håller i ett par stickor – men nu har ett eget poddradioprogram om stickning med hela 10 000 lyssnare per avsnitt. Som om inte det vore nog driver hon en stickklubb, bloggar om stickning och har arrangerat allt ifrån stickläger till stickgraffiti på stan.

Annons

– Kan man få nog av stickning? undrar Årets stickare Elin Johansson, 30 år, i Kalmar med ett skratt.

Att du började sticka hängde ihop med ett hektiskt utlandsjobb i Norge…

– Ja, jag behövde hitta något avslappnande att göra. Så först provade jag virkning och sedan stickning – och blev helt kär, berättar Elin Johansson hemifrån Kalmar där hon numera bor med sin sambo och hunden Elsa.

Till din hjälp tog du Youtube – vilket har satt sina spår…

– Ja, ha ha. Jag har inte samma teknik som de som lärt sig av sin mormor, utan stickar lite som en kråka – med spretande fingrar.

Men från detta till en stickklubb och allt annat?

– Stickklubben kom till efter att jag flyttat till Kalmar vintern 2010. Jag tänkte att ett stickkafé vore ett bra sätt att lära känna folk. För att sprida platser och tider startade jag bloggen stickklubben.se. Nu är vi mellan 5 och 30 personer på varje träff. Dessutom håller vi kontakten via en Facebooksida.

Sticklägret och stickgraffitin då?

– Sticklägret på Öland kom sig av att jag tidigare har jobbat på folkhögskolan där. Bland annat blev det garnsafari till alla garntillverkare på hela Öland. Stickgrafitti, eller street knitting, är när offentliga ytor pyntas med garn. Största projektet hittills var vintern 2010 när stickklubben stickade in en hel statygrupp i Kalmar på temat jul…

Och så var det stickpodden…

– Ja, just det. Idén föddes när jag lyssnade på podcastprogram via mobilen under mina hundpromenader. Efter att ha googlat på allt som fanns att läsa om poddradio satte jag och min stickklubbskompis Karin i gång för ett år sedan. Nu sitter vi i en garderob på 1×1 meter och spelar in via mobilen eftersom ljudet blir bäst så.
Här kan du lyssna på Elin och Karins stickpod!

Vad handlar programmen om och vad säger lyssnarna?

– I podden pratar vi bland annat om stickad konst, proteststickning, stickgraffiti, trender, fina mönster och olika sticktekniker. Och så bjuder vi på lite godbitar från egna livet. Just relationen till lyssnarna är jättekul. Exempelvis har vi fått mejl från människor som varit sjukskrivna och mått dåligt, men blivit gladare sedan de inspirerats till att sticka. Det känns otroligt fint!

Vad gör du när du inte stickar?

– Då jobbar jag i besöksnäringen, som marknadskoordinator åt Destination Kalmar.

Hur ska utmärkelsen till Årets stickare firas?

– Med stickning och en champagneskål med producentkollegan Karin. Lite champagnestickning alltså.

 JURYNS MOTIVERING!

”Elin representerar och inspirerar den nya generationen stickare på ett glatt och positivt sätt. Förutom att hon ständigt stickar missionerar hon rejält med stickglädje via en stickklubb, sin blogg och podcast. Hon förvaltar också handarbetsarvet genom större arrangemang med stickning som tema – festivaler och kurser.” 

Text: Maria Engström Andersson

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...