Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaKolla in Årets sommarblomma!

Lejongap är Årets sommarblomma 2017. En färgstark och lättodlad blomma som man blir riktigt glad av!


John Taylor: ”Känd och älskad över hela världen”

– Lejongap är en blomma som är känd och älskad över hela världen. Den är tålig och lättodlad och har en svårslagen romantisk prägel, säger trädgårdsprofilen John Taylor, som ingår i juryn bakom utmärkelsen Årets sommarblomma.

Annons

I alla lägen där man vill ha glada färger i stora mängder kan lejongap, Antihirrhinum majus, göra sig bra. Det finns lejongap med halvfyllda och fyllda blommor, alla med en härlig sammetslyster! Och färgerna är fantastiska. Hela skalan från vitt och gult till eldigt orange, rött och dramatiskt purpur och mahogny finns representerad.

Missa inte: Testa dig själv: Vilken blomma är du?

De lågväxta sorterna passar fint att odla i kruka och låda, de brer ut sig och väver in sig bland andra växter de samplanteras med. De högväxta, ståtliga lejongapen kan behöva stöd – sommarregnen gör dem tunga.

Även bin och fjärilar uppskattar lejongap så en kruka eller korg med årets sommarblomma lockar dem garanterat till din täppa.

Lejongap har ett spännande utseende med tvåläppiga blommor som sitter tätt i långa upprätta klasar. Om du trycker lite försiktigt i blommans mungipor öppnar den sitt gap och du förstår varifrån den fått sitt namn.

Utmärkelsen Årets sommarblomma delades ut första gången 2016, och visst är det en bra idé att lyfta fram utvalda ettåriga svenskodlade utplanteringsväxter som vi har glädje av hela sommaren. Juryn består av trädgårdsmästare John Taylor, Kristina Darth med stor kunskap inom offentlig miljö, och Patrik Vilsmyr, representant för Mäster Grön – 45 trädgårdsmästare i samverkan.

Nyfiken på förra årets sommarblomma? Läs om den här: https://www.allers.se/har-ar-arets-sommarblomma/

Så lyckas du med lejongap

Ställ dina lejongap på en solig plats planterad i näringsrik, väldränerad jord av god kvalitet. Håll jorden lätt fuktig och häll svag dos näring i vattnet. Och glöm inte klippa bort vissna stänglar – det håller plantorna snygga och stimulerar till ökad tillväxt och fler blommor.

Text: Marie Kasimir
Foto: Mäster Grön, Lars BendrothLäs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...