Annons

Annons

Årets kock lagar mormors mat


Den 24 januari korades Årets Kock 2012 och jag var på plats för att spana in nya mattrender och vilken kock vi ska hålla ögonen på under året.

Sex kockar gjorde upp om titeln och tävlingen var indelad i två uppgifter. En råvarukorg, med hemliga ingredienser och en rätt som de tränat på och förfina under en längre tid.

Annons

Bild: Pernilla Elmquist

En glad Klas Lindberg, 30, som driver Klas Lindberg Mat och Vin i Stockholm, kammade hem vinsten och fick ta emot guldmedaljen av Prins Carl Philip och landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Den mycket kräsna juryns motivering löd ”Vinnaren har i knivskarp konkurrens tolkat råvarorna med stor respekt och skapat tre vällagade, eleganta och attraktiva rätter!”

Bild: Peter Erlandsson

Klas vinnarrätter var ”hällstekt biff med rökt märgsmör och nordisk hetta” och ”ingefärsstekt hummer med blomkål, hasselnötter och soja” samt ”sallad på confiterad hummer, pressade vintergrönsaker och surdegskrutonger med saffran”.

Här kan du se vinnarfilmen.

Jag fick också ta del av Arlas Kockrapport –– där kockarna listat 2012 års trender i hemmaköket och på restaurangerna:

  • Det nordiska köket och framförallt det svenska köket står högst på trendlistan. Regional mat lyfts fram och historiska tekniker som röka, rimma, salta, luta, syra, grava är hur hett som helst.
  • Råvaror efter säsong är självklart men vi kommer se färre råvaror på tallriken.
  • Ur miljösynpunkt använder man hela djuret när man lagar mat och både viltkött och inälvsmat är på uppgång.
  • På mejerihyllan är smör nummer ett och en uppstickareär den ryska syrade gourmetgrädden Smetana. En kockfavorit iproffsköken och tillgänglig för alla från vecka sex. Finns även laktosfri.
  • Svenska ostar som Svecia, Präst och Grevé är trendigt och rotfrukter är årets närodlade råvara.
  • Potatisen gör come back och vill du krydda trendigt är det färska örter, lagerblad, ättika och vinäger som sätter smaken i år.
  • En annan trend är ”Granny style” – mormor/farmor-trenden med klassiskt mathantverk som att sylta, safta och laga husmanskost.

Visst känns det som många av oss varit trendiga hur länge som helst…

 Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...