Annons

Därför bör du äta nötter varje dag

En handfull nötter kan göra stor skillnad för hälsan, visar ny forskning.

Mejla
Dela (98)
Pinna

är nötter nyttigt eller onyttigt?

Att äta nötter regelbundet minskar risken att drabbas av skadliga inflammationer. Det visar en ny studie publicerad i American Journal of Clinical Nutrition.

Ständiga eller ofta återkommande inflammationer kan kopplas till en rad allvarliga sjukdomar, inklusive cancer, hjärtsjukdomar och diabetes. En osund livsstil med felaktig kost fungerar som bränsle för problemet, där socker, vitt mjöl och alkohol ofta pekas ut som bärande bovar.

Nötter kan vara inflammationshämmande

Att äta anti-inflammatorisk kostkan motverka problemet. Nu har forskarna tittat på kopplingen mellan matvanor och CRP och IL6, två mätbara faktorer som indikerar inflammation i kroppen, med syftet att se om nötter kan ha en inflammationshämmande effekt.

Annons

Resultatet visade att personer som åt nötter fem eller fler gånger i veckan hade lägre inflammationsvärden jämfört med de som aldrig åt nötter. Samma effekt sågs bland de deltagare som aktivt bytte ut rött kött, ägg eller bröd mot nötter upp till tre gånger per vecka.

Innehåller nyttiga fetter

Nötter är en naturlig källa till sunda fetter och ämnen som magnesium, fibrer och antioxidanter. Men det står inte helt klart vilka av dessa som kan verka inflammationshämmande, det vill forskarna utreda ytterligare.

En handfull nötter om dagen räcker gott och väl, större intag än så kan få negativa hälsoeffekter på sikt eftersom de också är kaloririka. Att byta ut brödkrutongerna mot valnötter på salladen, använda mandel- eller jordnötssmör på smörgåsen eller skippa kexen till förmån för mandlar när du äter ost är bra tips.

Över 5 000 kvinnor och män deltog i studien, där det dock inte framgick hur mycket nötter per dag de åt.

Text: Jennie Sandberg, måbra.com
Bild: Shutterstock

Läs också

7 hälsofördelar med att äta rödbetor

rodbetor

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...