Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaÄr krukväxten död – eller har den bara gått i dvala?

När temperaturen sjunker går många växter i vinterdvala. Men få inte panik om din planta tappat alla sina blad – den behöver inte vara död för det!


Försäkra dig om att krukväxten verkligen är vissen innan du slänger den. Så här vet du! Bild: IBL

Försäkra dig om att krukväxten verkligen är vissen innan du slänger den. Så här vet du! Bild: IBL

Att våra utomhusväxter påverkas av vintern är rätt självklart, men även blommor som du har inomhus berörs av den mörka årstiden.

En del tappar sina blad för att konservera så mycket vätska som möjligt och då kan det vara svårt att veta om de dött eller bara slumrat till.

Annons

Med dessa knep får du lite mer klarhet om tillståndet dina gröna vänner befinner sig i!

Så vet du om krukväxten är död – eller bara sover

Känn på kvistarna

Välj ut en kvist som är lika tjock som en blyertspenna och böj den bakåt. En levande kvist ska vara enkel att böja och fuktig inuti när den delar sig. En död kvist bryts snabbt av utan särskilt hårt tryck och är torr på insidan.

Skrapa av barken

Använd din nagel eller en liten kniv för att försiktigt skrapa av barken på kvisten. En grön och våt yta betyder att växten lever. Har den dött kommer du istället se en brun yta och förmodligen är det då också svårt att få loss barken.

Men ge inte upp än – kanske har du valt ut en död gren. Utför samma test på en kvist som sitter lite längre ner på stammen. Chansen finns att växten mår bättre närmare rötterna.

Inspektera rötterna

En växt i dvala har friska rötter, trots att den kanske ser rätt vissen ut ovanför jord. Har de två tidigare testen gett negativa resultat? Lyft ut växten ur krukan och inspektera rötterna. Ljusa och smidigare rötter är ett gott tecken på att den gått i dvala, medan skrumpna rötter som luktar lite unket tyvärr innebär att den gjort sitt.

Var dock noga med att undersöka huvudroten. Det kan vara så att den fortfarande lever. Ge då växten lite hjälp på traven inför våren genom att gallra bort de döda rötterna.

Hur du sköter en krukväxt i dvala

Under vinterdvalan behöver växten inte särskilt mycket ljus, men den ska fortfarande vattnas. Och det är i samband med vattningen som de flesta av oss begår det största misstaget – vi vattnar alldeles för ofta.

En god tumregel är att vattna cirka en gång i månaden, om det behövs. Känn på jorden för att se om det är dags. Är jorden fuktig ungefär 2,5 centimeter ner så kan du vänta med vattningen.

Du kan också trimma bort döda kvistar och blad för att ge plats åt ny, frisk tillväxt. Utöver det finns inte särskilt mycket du kan göra för din sovande planta, förutom att önska den godnatt!

Källa: Lifehacker

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...