Annons

Annons

Är Johanna Sveriges mest intresserade?


johannanyman2

 

Johanna Nyman var en av de som skickade in ett bidrag till Allers, i tävlingen Sveriges mest intresserade, och har blivit utsedd till en av de tio finalisterna i tävlingen. Det stora intresset som tog henne hela vägen till finalen är – medeltiden.

Annons

– Det känns verkligen jätteroligt att vara en av de tio finalisterna i tävlingen. Mitt intresse för medeltiden ökar för varje dag och jag lär mig nya saker hela tiden. Mitt intresse upptar mycket av min tid så därför känner jag mig väldigt hedrad över att få representera Allers i den prestigefyllda tävlingen, säger Johanna Nyman.
Johanna lever och andas medeltiden och hon syr dessutom sina egna medeltidskläder, helt enligt den rätta medeltidstekniken.
–Det är så spännande att sätta ihop en hel ”outfit”. Klänningen måste ju matchas med passande skor, bälte och huvudbonad mm.
Johanna växtfärgar sitt ullgarn och väver band och snörningar till sina klänningar.
–För tillfället håller jag på att nålbinda ett par strumpor. Det är den medeltida varianten av virkning och stickning och jag har själv tillverkat tränålen jag använder.
Utöver kläderna, tillverkar hon smycken och lagar medeltidsmat och har dessutom lärt sig två olika runalfabet.
Medeltidsveckan i Visby har blivit helig för Johanna, men är långt ifrån den enda medeltidsfesten hon deltar i.
–Vi åker på så många evenemang! Då brukar vi laga mat med råvaror som användes på medeltiden och leker medeltida lekar som ”Dra oxe” eller ”Rövkrok”.
Det stora medeltidsintresset har Johnna haft sedan en kompis övertalade henne att följa med till medeltidsveckan för fem år sedan. Och från den dagen är hennes intresse ständigt närvarande i hennes liv.
–Jakten på material pågår ständigt och ibland sitter jag till och med och gör tygknappar på lunchen på jobbet.

Sveriges mest intresserade är ett projekt initierat av vd:arna på de ledande tidskriftsförlagen Bonnier Tidskrifter, Aller media, Egmont Publishing och Albinsson & Sjöberg, med syfte att hylla tidskriftsläsarna och visa på tidskriftens betydelse. Vinnaren offentliggörs i TV4’s morgonsoffa den 9 mars.

 

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...