Annons

Annons

Ljuvligt god äppelpaj

Den här makalöst goda äppelpajen har inslag av ingefära och tillagas i en ugnsfast stekpanna.

Mejla
Dela (0)
Pinna

applepaj-i-stekpanna

4 pers ca 1 tim 30 min

1 rulle kyld pajdeg
1 burk syltad ingefära i sockerlag, 265 g
100 g strösocker
50 g smör
1 kanelstång
5–6 äpplen

1.Låt ingefäran rinna av men ta vara på sockerlagen. Häll sockret i en ugnstålig stekpanna och hetta upp tills det har smält. Tillsätt smör, kanelstång och sockerlagen. Vispa ihop tills du får en karamellsås. Stäng av värmen.
2. Finhacka ingefäran.

Annons

Gröp ur äpplena med ett kuljärn. Skalet ska vara kvar men se till att kärnorna inte kommer med. Sätt ugnen på 175°.
3. Lägg äpplena snyggt och prydligt i stekpannan med karamellsåsen. Strö över ingefäran. Hetta upp pannan igen och låt stå på låg värme i 5–6 minuter. Ta upp kanelstången.
4. Rulla ut degen och lägg den som ett lock på pajen. Deglocket ska vara ca 2 cm större i omkrets än pannan. Tryck ner degsidorna och grädda pajen mitt i ugnen i ca 1 timme.
5. Ta pajen ur ugnen. Vänd med hjälp av ett stort fat, låt glida ner i pannan igen.
6. Servera pajen lite avsvalnad direkt ur pannan med vaniljglass, tjockyoghurt eller vispad grädde.

Obs! Pajen på bilden är tillagad i en portionspanna, men receptet är komponerat för att passa en normalstor stekpanna.

Av Miki Cutic
Bild: Ralph Månsson


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...