Annons

Annons

Frasig äppelrulle med nötter och russin

Baka med dina vinteräpplen. Prova vårt recept på apfelstrudel som är fylld med russin, kanel, valnötter och äpplen såklart!


apfelstrudel-recept

En klassiker från Österrike – apfelstrudel är en inte alltför söt, men mycket läcker äppelkaka. Följ vårt recept och få fram egna godbitar.

Apfelstrudel – recept

Bästa receptet på apfelstrudel – perfekt som dessert eller till en kopp kaffe!

• ca 12 bitar

6 dl vetemjöl
1 krm salt
2 msk neutral matolja
1 ½ dl kallt vatten

Fyllning
6 äpplen
2 dl russin
2 dl grovhackade valnötter
1 ½ dl socker
¾ dl ströbröd
1 msk malen kanel
100 g smör eller margarin

Annons

Garnering
florsocker

Servering
vaniljsås

1. Blanda vetemjöl och salt till degen. Tillsätt matolja och vatten och arbeta snabbt samman till en deg. Linda in degen i plastfilm och låt den ligga kylskåpskallt i minst en timme.
2. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna skivor, gärna med mandolin. Blanda äppelskivorna med russin, grovhackade valnötter, socker, ströbröd och kanel.
3. Sätt ugnen på 200°.
4. Ta fram den kalla degen och kavla ut den mycket tunt på mjölad arbetsbänk till ca 60×70 cm. Lyft över hela degen på en lätt mjölad linnehandduk.
5. Smält matfettet och pensla degen. Spara lite till att pensla utsidan. Lägg ut fyllningen längsmed den övre långsidan, ca 10 cm brett och ca 10 cm från kanten. Vik degkanten över fyllningen och rulla ihop från långsidan genom att dra linnehandduken mot dig så att längden rullas inne i duken till en jämntjock längd.
6. Dela rullen i två längder och lägg på bakpappersklädd plåt med skarven neråt. Nyp ihop ändarna så att fyllningen inte trillar ur. Pensla längderna med det sparade matfettet.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
8. Servera strudeln lätt ljummen, överpudrad med florsocker. Vaniljsås är gott till!

Gör strudeln sockerfri!
Strudeldeg är sockerfri. Vill du utesluta sockret kan du välja lite sötare äpplen. Söta ev sparsamt med lite strösötmedel. Russinen kan uteslutas och ersättas med mer äpple.

Av Irene Ingelmark
Bild: Ralph Månsson


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...