Annons

Annons

Äntligen påsk!


Foto: Lisa Nestorsson

Nu är det snart påsk och som den sillälskare jag är, skulle jag kunna göra en påskbuffé enbart med sillar. Klara, kryddiga sillar med lök av olika slag, eller krämiga sillar med exotiska smaker som curry och chili.

Annons

Och vi är fler som älskar sill! På Klädesholmen har man precis utsett Årets Sill med en jury som bestod av Ewert Ljusberg, Rolf Westerström, Louise Johansson, Frederik Zäll och Peter Harryson. Man vill bevara och utveckla sillen och en krona per såld sillburk går direkt till Sjöräddningssällskapet och deras arbete för ökad säkerhet till sjöss (årets Sill 2011 gav 75 000 kronor till Sjöräddningen).

Foto: Lisa Nestorsson

Årets sill 2012 blev Tranbär och citrontimjan med motiveringen ”En solitär med doft av skog och trädgård med lååång eftersmak.” Årets Sill börjar säljas på Sveriges nationaldag den 6 juni.

Läs mer om sill på min blogg.

Här kommer ett recept på min favoritsill

BRANTEVIKSSILL

● Ca 6 per  ● 2 dagar

1 kg strömmingsfiléer

LAG 1 (Dag 1)

2 dl ättika (12 %)

6 dl vatten

3 tsk salt

LAG 2 (dag 2)

1 stor hackad gul lök

1 stor hackad rödlök

5 dl strösocker

40 grovt krossade kryddpepparkorn

40 grovt krossade vitpepparkorn

3 krossade lagerblad

1 tsk citronpeppar

stor knippa finhackad dill

skalet av en halv citron

3 msk salt

Gör så här

Dag 1

1. Dra skinnet av strömmingen och dela filéerna så de blir halvor.

2. Blanda vatten, ättika och salt i en bunke och rör om tills saltet löst sig.

3. Lägg filéerna i lagen och låt stå i kylen i ett dygn.

Dag 2

1. Blanda lök, kryddor, socker, salt, dill och citronskal i en skål.

2. Varva sillfiléerna och sockerröran i en kruka eller glasburk och låt stå i ett dygn.

Glad påsk!



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...