Annons

Nu ska cellprov bli gratis för alla kvinnor i Sverige

Nu slipper många svenska kvinnor betala för att lämna cellprov som ska förebygga livmoderhalscancer.

Mejla
Dela (0)
Pinna

Cellprov ska bli gratis för alla kvinnor i Sverige

Alla kvinnor mellan 23 och 64 år och kallas till cellprovtagning, enligt Socialstyrelsens rekommendation, får göra provet helt gratis. Eftersom den äldsta åldersgruppen, kvinnor mellan 50 och 64 år, bara kallas till provtagning vart sjunde år kan det sista provet ske någon gång mellan 64 och 70 års ålder, beroende på när det föregående provet togs. Även då sker provtagningen utan avgift.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Avgiften varierar från landsting till landsting men på de flesta håll rör det sig om 100-200 kronor, och Sverige är i dag ett av få länder i Europa som fortfarande tar betalt för cellprovtagning. Men nu har Vänsterpartiet kommit överens med regeringen om att slopa avgiften för cellprovtagning i alla landsting.

– Att missa en cancerdiagnos på grund av att man inte har råd är inte acceptabelt i ett välfärdsland, säger Ulla Andersson (V) till Expressen.

150 om året dör

Omkring 500 svenska kvinnor drabbas av livmoderhalscancer varje år, och av dessa är det nära 150 som dör till följd av sjukdomen. Genom regelbunden cellprovtagning kan man dock upptäcka cellförändringarna i ett tidigt skede och få behandling snabbt.

– Kvinnors hälsa har inte fått samma utrymme som mäns. Vi har tidigare fått igenom avgiftsfri mammografiscreening och det här blir nästa steg. Livmodershalscancer har tyvärr ökat, och det är mycket allvarligt, säger Ulla Andersson (V) till Expressen.

Stor risk att inte gå

Och det är viktigt att gå på cellprovtagning. Gynekologen Björn Sander, ordförande i nationella arbetsgruppen för att förebygga livmoderhalscancer, säger till Expressen att det är kvinnorna som inte lämnar cellprov som riskerar att drabbas värst.

– I stort sett hela dödligheten drabbar bara kvinnor som inte deltagit fullt ut i livmoderhalsscreeningen. Vi har sett i undersökningar att kvinnor som inte har lämnat cellprov under en sexårsperiod har fyra gånger så allvarliga cellprovsavvikelser än de som deltar var tredje år. Det finns väldigt övertygande bevis om att deltagandet är otroligt viktigt, säger Strander.

Satsningen beräknas kosta 141 miljoner kronor per år och träder i kraft vid årsskiftet.

Socialstyrelsen rekommenderar screening mellan 23-64 år med följande intervall:

  • cellprovtagning med analys för cytologi vart tredje år till kvinnor i åldern 23–29 år
  • cellprovtagning med analys för HPV vart tredje år till kvinnor i åldern 30–49 år samt en kompletterande analys även för cytologi för kvinnor som är cirka 41 år
  • cellprovtagning med analys för HPV vart sjunde år till kvinnor i åldern 50–64 år.

I vårdprogrammet som är fastställt av regionala cancercentrum står det att alla kvinnor bör ha fått kallelse efter 63 års ålder. Det sista provet kan då vara taget mellan 64 och 70 års ålder, beroende på när det föregående provet togs. Kallelserna avslutas vid 70 års ålder.

Av: Sofie Börjesson

Bild: IBL

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Missa inte: Cecilia, 48, 
drabbades av 
gyncancer: ”Jag vägrar skämmas”

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...