Annons

Annons

Äntligen är jag fri från vårtröttheten!

"Tonårströtthet", trodde Monica när hon varje vår blev allt tröttare. Till sist fick hon diagnosen pollenallergi och medicin som lindrade. Men så började hon plötsligt bli allt tröttare igen...


Så kan du mota vårtrötthet

● Ljusterapi kan hjälpa!
● Tanka D-vitamin genom att vistas utomhus i dagsljus.
● Sov ordentligt, 7–8 timmar, och ha regelbundna sömnvanor.

pollenallergi

Björkens löv har musöron och på riktigt soliga söderslänter lyser en skir grönska upp tidigare kala träd och buskar. Monica Kutics Normark, 35, i Luleå, njuter av en långpromenad i naturen som är på väg att brisera i en vårexplosion. Annat var det förut. Då orkade hon knappt gå utanför dörren under hela våren.

– Det började i tonåren och både mamma och jag trodde nog att det var vanlig tonårströtthet. Jag brukade lägga mig direkt efter skolan och orkade aldrig riktigt med någon fritidsaktivitet, berättar Monica, som växte upp i Göteborg.

Det var inte förrän tröttheten fick sällskap av andra symtom – som kliande ögon – som Monicas bästa kompis undrade om det inte var pollenallergi. Monica gick då till doktorn och fick reda på att det var just pollenallergi hon led av.

– Men på den tiden fanns bara pollenpiller som man nästan blev ännu tröttare av så jag blev inte piggare ändå.

Åren gick, Monica flyttade till Luleå för att studera. Hon träffade sin man och fick två barn och blev kvar i Norrbotten.

– När jag flyttade hit kunde jag dra ner ordentligt på medicineringen, pollenperioden är inte alls lika tuff i norra Sverige som i Göteborg. Dessutom har medicinerna blivit betydligt bättre, säger Monica.

Läs också: 7 goda råd under pollensäsongen

Annons

Stressade mycket

Men den nya orken höll tyvärr inte i sig så länge.

– Den första våren på mitt nya jobb efter studierna blev jag extremt trött igen. Jag hade pluggat ekonomi och jobbade som affärsområdeschef på ett bemanningsföretag. Först tänkte jag att det berodde på stress. När man börjar på ett nytt jobb är det många nya intryck och många nya människor att lära känna, så det var väl inte konstigt om jag var trött?

Monica säger att hon drog ner på kaffekonsumtionen, försökte äta så näringsriktigt som möjligt och la sig allt tidigare om kvällarna. När hon trots detta ändå somnade på jobbet sökte hon hjälp.

– Proverna visade att mitt blodvärde var i botten. Jag fick en dunderdos av järnmedicin och blev piggare ganska snabbt. Mitt järnvärde hade förstås börjat dala långt innan dess, men vårens pollenbesvär i kombination med lågt blodvärde gjorde tröttheten övermäktig. Sedan dess kontrollerar jag mitt blodvärde regelbundet, och tar jag bara mina pollenpiller och järnmedicinen så slipper jag att vara vårtrött.

Andra knep som Monica lärt sig är att äta broccoli och bladspenat och att inte njuta av jordgubbar tillsammans med glass eller mjölk.

– Det är bättre att skölja ner jordgubbarna med apelsinjuice. C-vitaminerna gör att järnet lättare tas upp av kroppen, medan mejeriprodukterna har motsatt effekt.

Tack vare detta och lägre pollenhalter i norr i kombination med rätt medicin kan Monica numera njuta av årstidsväxlingarna året om. 

Text: Birgitta Lindvall Wiik
Bild: Linnea BergenuddLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...