Annons

Annons

Anna Holmlunds första ord efter svåra olyckan

Svenska skicrossstjärnan Anna Holmlund svävade mellan liv och död efter våldsamma kraschen i Italien. Nu kämpar hon och föräldrarna för att Anna ska kunna komma tillbaka till ett värdigt liv. "Är det någon som ska klara det här så är det Anna", säger hennes pappa Lars till Dagens Nyheter.


Annas första ord efter skidolyckan: ”Hoppa. Springa. Sen”

Anna Holmlund firar bronset i Sotji 2014. Bild: IBL

 

Det var i december 2016 som skicross-stjärnan Anna Holmlund kraschade under träning i italienska Innichen. Skadorna var omfattande och föräldrarna Lars och Margaretha flög ner till sjukhuset i Bolzano för att vaka vid dotterns sjukbädd på intensiven.

Annons

– Tredje dagen samlade läkarna oss i ett rum. De sade att det är en allvarlig skada. Vi vet inte om hon kommer att kunna andas själv igen. Herregud, tänkte jag, berättar hennes pappa Lars för Dagens Nyheter.

Gilla Allers på Facebook

Efter kraschen vårdades Anna Holmlund på sjukhuset i Bolzano. Bild: IBL

Anna Holmlund låg länge medvetslös med svåra hjärnskador och prognosen var oviss.

Tidningen har träffat Anna och föräldrarna i Stockholm. Det är här som Anna Holmlund bor och vårdas.

Berättar om framstegen

Innan olyckan var hård träning och tävling vardag för skicrosstjärnan som tagit OS-brons och vunnit världscupen tre gånger. Nu ska hon träna på att ta sig tillbaka till ett helt annat liv. Det handlar om att träna på saker som tidigare varit självklara. Saker som att äta, att sköta sin personliga hygien, koncentration och tal till exempel.

När DN:s reporter Johan Esk frågar Anna vad hon vill träna på svarar hon:

– Hoppa. Springa. Sen.

Anna Holmlund under OS-tävlingarna i Sotji 2014. Bild: IBL

Har inte gett upp hoppet

Föräldrarna Lars och Margaretha berättar om framstegen som Anna Holmlund gjort efter olyckan.

I mitten av mars kunde deras dotter säga några ord, någon mening och kunde känna igen folk. Mamma Margaretha berättar om hur lycklig hon var när hon kramade dottern och kände att Anna kramades tillbaka. Häromdagen la hon pussel med en hand.

Enligt läkarna har Anna kommit långt med tanke på de svåra skadorna.

– Nu har det planat ut lite men hjärnan håller på att reparera sig under två års tid så vi har inte gett upp hoppet om att det ska bli ytterligare förbättringar, säger Margaretha.

Samtidigt som föräldrarna gläds åt framgångarna är de medvetna om att den Anna som finns i livet idag är inte densamma som stod överst på prispallen och log.

– Det är en annan Anna vi får lära känna och tycka om nu och se till att det blir så bra som möjligt för. Men det är hon som ska göra framstegen. När vi åker hiss är det hon som ska trycka på knappen, säger hennes pappa Lars till DN.

 

Bild: IBL

 

Missa inte: Alexandra Rapaport om brorsdotterns död

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...