Annons

Anna Hage försökte rädda Olof Palme

Anna Hage var den unge sjuksköterskeeleven som försökte rädda Olof Palme efter skotten på Sveavägen för 32 år sedan. Nu berättar hon om hur mordnatten präglat hennes liv. ”När jag kom fram var det blod på hans skjorta", säger Anna Hage i "Skavlan".

Mejla
Dela (42)
Pinna

Berättar i Skavlan: Anna Hage försökte rädda Olof Palme

Anna Hage försökte rädda Olof Palme

Anna Hage har skrivit ”30 år av tystnad. Mitt liv i skuggan av mordet på Olof Palme” (Bonniers) om sina upplevelser Palmemordet. Bild: Caroline Andersson

Mordet på statsminister Olof Palme i februari 1986 har aldrig blivit löst. Polisens ”Palmegrupp” arbetar fortfarande för att lösa fallet efter över 30 år. Fallet sysselsätter också mängder av privatspanare som bygger teorier hemma i köket. I de här kretsarna har vittnen och teorier stötts och blötts sedan natten då skotten föll.

Försökte rädda Olof Palme

För Anna Hage var mordet på statsministern något som skulle komma att påverka hennes liv på ett påtagligt sätt. Hon var på plats den natten och blev vittne till dramat. Anna Hage hade, precis som Olof och Lisbet Palme, varit på bio och var på väg hem.

Annons
Gilla Allers på Facebook

– Jag sitter i bilen och ser en man som faller. Jag förstår att det är något allvarligt som har hänt. Att jag behöver springa fram och hjälpa till, berättar Anna Hage i ”Skavlan”.

Anna Hage försökte rädda Olof Palme

Statsminister Olof Palme i talarstolen 1985. Bild: IBL

Anna Hage: ”förstod att jag behövde ha igång hans hjärta”

Anna Hage var 17 år vid tillfället och studerade till sjuksköterska. Hon hade ingen aning om vem den skjutne mannen var men förstod att hon kunde göra en insats.

– Jag hade tränat lite i skolan, så jag visste vad jag skulle göra, berättar hon i ”Skavlan”.

– Jag hörde aldrig skotten men jag förstod att det var något allvarligt som hade hänt. Och när jag kom fram så var det blod på hans skjorta. Jag försökte känna om han hade nån puls.

Tillsammans med en, för henne, okänd man började Anna Hage med hjärt- och lungräddning.

– Jag förstod att jag behövde ha i gång hans hjärta, säger Anna Hage i ”Skavlan”.

Anna Hage försökte rädda Olof Palme

Mordet på statsministern 1986 har beskrivits som ett nationellt trauma. Dagen efter strömmade sörjande medborgare till mordplatsen på Sveavägen i Stockholm. Bild: IBL

Kallades som vittne efter Palmemordet

Det var inte förrän ambulansen kommit som Anna Hage insåg att mannen hon försökte rädda var Olof Palme, Sveriges statsminister.

Efter mordet blev Anna Hage högvilt som vittne. Hon intervjuades av både Säpo och polis och fick berätta om sina upplevelser i tidningar, tv och radio.

Under rättegången mot den misstänkta mördaren Christer Pettersson var hon kallad som vittne för försvaret, skriver Expressen.

Försvaret ville använda hennes vittnesmål för att slå fast att Olof Palmes hustru Lisbet varit i chock efter mordet.

Skrev boken som terapi

I boken ”30 år av tystnad. Mitt liv i skuggan av mordet på Olof Palme” (Bonniers) beskriver Anna Hage hur Palmemordet präglat hennes liv.

Hon resonerar bland annat kring hur hennes vittnesmål behandlades. Anna Hage beskriver också hur hon kände sig förnedrad i rätten och att hon hade behövt bli bättre förberedd på vad som väntade..

Anna Hage fick ingen professionell hjälp att behandla sina upplevelser efteråt. Hon var bara 17 år och hade varit med om ett mord som skakade nationen. En mördare gick lös och hon var vittne.

I utdrag ur boken, som Expressen tagit del av, beskriver Anna Hage skräcken hon känner i rent vardagliga situationer. Som till exempel när hon svarar i telefon och det är tyst i andra änden.

Skräcken som hon burit med sig sedan den natten tvingade henne till slut att söka hjälp. Anna Hage började gå i terapi för två år sedan och ett av råden för att bearbeta traumat blev att skriva ner minnena.

Det är det arbetet som ligger till grund för boken som Anna Hage skrivit tillsammans med journalisten Ana Udovic.

 

Av: Henrik Högström

Bild: IBL och Caroline Andersson

Skavlan sänds fredag 9/2 i SVT 1 21.00

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

Missa inte: Är det redan 50 år sedan? – Minns året 1968


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...