Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaAnlägg en äng – steg för steg

En artrik blommande äng tar flera år att skapa och kräver tålamod. Men det finns olika slags ängar, och det går att så in ettåriga blommande växter.


Äng steg 5

Ängsblomning att drömma om!

Hösten är en bra tid att förbereda marken och så. Många perenna örter behöver vintern för att gro och daggen gör att behovet av att vattna minskar. Jorden ska vara mager, annars kommer ogräs som gynnas av kväve snabbt att kväva de späda ängsörterna. Anlägger du ängen på en gräsmatta bör den först fräsas upp. På en mindre yta går det att helt enkelt klippa ner gräset maximalt, räfsa bort det och med djupa spadtag vända ner svålen och se till att den näringsfattiga alven kommer i dagen. Blanda gärna i lite sand. Sedan kan man så.

Annons

Så här kan du göra:

  • Skaffa nyslaget hö från en närbelägen äng. Låt det ligga utspritt någon vecka för att fröa av sig, hjälp till genom att räfsa runt. Ta sedan bort allt hö.
  • Skaffa specialblandningar med fröer. Finns för flera olika ängstyper.
  • För snabbare blomning kan man så in blåklint, vallmo, klätt och riddarsporre. Eller köpa småplantor i kruka och plantera ut här och var. 

Genväg till din äng

Här är en bit mark som jag har börjat sköta som en äng. För att skynda på processen – och för att underlätta etableringen av nya arter – gräver jag ut ett par 1×1 meter stora rutor. I dem sår jag ängsfrön.

Gör så här

anlägg en äng steg 1

1. Ta bort grässvålen, eller klipp kort och vänd ner i marken.

Anlägg en äng_steg 2

2. Lägg på sandblandad ogödslad jord.

Anlägg en äng_steg 3

3. Blanda fröna med fin sand, då går det lättare att fördela dem jämnt över ytan.

Anlägg en äng steg 4

4. Sådd.

5. När ängens alla örter har blommat klart, i augusti, är det slåtter. Det bästa redskapet att slå en äng med är lie. Röjmaskiner med snöre sliter av växterna, en skarp klinga är då bättre. Gräsklippare är inte heller speciellt lämpligt. Låt höet ligga kvar någon vecka för att fröa av sig, men sedan måste det bort. Förmultnande växtdelar avger kväve. En äng ska vara näringsfattig för att inte gynna ogräs.

Tips 1

Genom att odla potatis en säsong (utan att tillföra gödning) gör man jorden mager. Andra lämpliga grödor att odla en säsong före sådd av ängsfrön är råg och vete.

Tips 2

En riktig äng – ur ett kulturhistoriskt perspektiv – ska bestå av örter som växer i närområdet. Men ängsblommor är ju fina vilken härstamning de än har. Det går att köpa ängsfröblandningar som är anpassade till olika förhållanden.

Text: Henrik Hanell
Foto: Anders KronborgLäs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...