Annons

Anders löser mordgåtor – med hjälp av insekter

Anders Lindström har varit intresserad av insekter sedan han var liten grabb, men då visste han inte att de små krypen kan hjälpa till vid brottsutredningar – och avslöja exakt tid för när en person dött.

Mejla
Dela (30)
Pinna

Anders Lindström, landets enda rättsentomolog.

Anders Lindström, landets enda rättsentomolog.

Sveriges enda rättsentomolog löser mord med hjälp av insekter

Sensommaren 2004 skedde ett mord som fick stor uppmärksamhet i svenska medier. En kvinna i 50-årsåldern hittades mördad, knivhuggen till döds, i ett skogsparti utanför Bålsta, fem mil nordväst om Stockholm.

Annons

Polisen kunde tidigt identifiera kvinnan som den 56-åriga psykologen Helena Bering som anmälts saknad elva dagar tidigare. Bering försvann den 18 augusti i samband med att hon skulle handla möbler till sin praktik som låg i centrala Stockholm.

Hon hade samtalat med en bekant utanför praktiken och en timme senare, klockan tre på eftermiddagen, hade hon en tid inbokad hos tandläkaren, men dök aldrig upp där.

Polisen misstänkte att Bering förts bort mot sin vilja. Eftersom hon arbetat inom kriminalvården spekulerades det tidigt om någon av hennes klienter kunde ha kidnappat och mördat henne.

Länskriminalen i Stockholm startade en stor utredning för att få fast den skyldiga. Men i det traditionella arbete som utfördes bestämde sig polisen för att använda ett lite annorlunda verktyg. De kallade in en rättsentomolog, en specialist på insekter.

– Jag fick bra data att arbeta med och kunde bidra med uppgifter som hjälpte utredningen i rätt riktning, säger Anders Lindström, landets enda rättsentomolog.

Med hjälp av fluglarver från offrets kropp kunde Anders lämna en exakt tidsbestämmelse för när döden inträffat, vilket uteslöt att Bering hållits kidnappad en tid innan mordet begicks. Två månader senare greps två litauiska medborgare.

En 38-årig man dömdes till livstids fängelse för mordet medan hans 20-åriga flickvän fick fyra års fängelse för olaga frihetsberövande och grovt rån.

Forskar vid Sveriges veterinärmedicinska anstalt

Anders arbetar till vardags som forskare vid SVA, Sveriges veterinärmedicinska anstalt. Vid sidan av sin ordinarie tjänst har han ett unikt extraarbete, som Sveriges enda rättsentomolog.

Entomologi betyder läran om insekter. Så länge Anders kan minnas har han varit intresserad av djur, i synnerhet ryggradslösa sådana. Men att hans intresse för insekter skulle föra honom in i den kriminaltekniska världen är en slump.

– Jag höll på med ett examensarbete om fästingar 1997 och bläddrade i en vetenskaplig tidskrift när jag plötsligt fick syn på något som väckte min nyfikenhet.

Det var en rapport utförd av forskare som lagt ut döda kaniner i öknen utanför Alexandria. De följde kropparnas förruttnelseprocess och noterade vilka larver som fanns i och kring kroppen.

Det är stundtals en riktig anspänning

Artikeln avslutades med att forskarna konstaterade att man kunde använda insekter till att göra dödstidsbestämmelser.

– Det där tyckte jag var jätteintressant så jag tog en kopia på artikeln, och efter det började jag samla på andra rättsentomologiska texter.

När examensarbetet var slutfört, 1998, ringde Anders Rättsmedicinalverket i Uppsala och berättade att han var utbildad entomolog och intresserad av att studera rättsentomologi.

– Jag frågade om det var något de kunde vara intresserade av, och jag hade tur eftersom de tyckte att det lät som en bra idé.

Missa inte: Mördarens usla minne blev hans fall

Utbildningen bestod delvis i att studera den rätt begränsade litteratur som fanns tillgänglig vid den tiden, men framför allt kunde Anders börja undersöka lik och de djur som gett sig på dem.

– Jag åkte och hämtade kroppar på olika bårhus och undersökte dessa och insekterna för att lära mig arbeta fram metoder för att kunna utföra en dödstidsbestämning.

– När man pratar med folk inom rättssystemet hör man ofta talas om något de kallar för CSI-effekten. Den kom 2001 då tv-serien CSI började visas på tv. Brottsoffer, åklagare och försvarare fick orimliga förväntningar på vad polisens tekniker kunde prestera eftersom de sett hur teknikerna i tv-serien löste fall genom att använda olika avancerade och ibland häpnadsväckande metoder, säger Anders.

– Men det jag höll på med var tillräckligt vagt för att det inte skulle finnas orimliga förväntningar, så själva CSI-effekten sålde in rättsentomologin på ett sätt jag aldrig kunnat göra på egen hand.

Ett grislik som håller på att förmultna.

Ett grislik som håller på att förmultna.

När Anders blir anlitad av polisen gäller det oftast fall där en person saknats en tid och plötsligt hittas död på en plats där insekter gett sig på kroppen.

– Oftast ringer polisen och beskriver vad som hänt och jag gör en bedömning om de har någon nytta av min expertis. Har de det kan de antingen, genom min vägledning, samla in larver och skicka till mig eller i bästa fall så åker jag själv ut till brottsplatsen för att samla in det material jag behöver.
När en person dött dröjer det inte många minuter innan olika djur samlas på och kring kroppen.

Missa inte: Han hällde gift i hustruns dropp

Först på plats är spyflugorna. Med sina känsliga antenner kan de fånga upp doftmolekyler från en död kropp på flera hundra meters håll.

– När en hona landar på kroppen duttar hon ut äggen, oftast vid olika kroppsöppningar eftersom de är beroende av fukt.

”Får då fram dödstidspunkten”

Har offret skurits eller har andra sår lägger flugorna ägg även där. Så fort de första äggen lagts startar rättsentomologens klocka. Innan en fluga är färdigutvecklad genomgår de olika stadier som alla pågår en viss tid.

– För att fluglarven, eller likmasken som den kallas i vardagstal, ska växa behöver den äta och ömsa skinn tre gånger. När den gjort det förpuppas den och blir till en fluga. Då stannar klockan.

Spyflugans larv kallas ofta likmask eftersom de livnär sig på mjukdelar hos döda människor och djur.

Spyflugans larv kallas ofta likmask eftersom de livnär sig på mjukdelar hos döda människor och djur.

Men tillväxten påverkas av en rad yttre faktorer. Har kroppen legat i skugga eller i direkt solljus och vilken temperatur var det på platsen vid den aktuella tiden?

– Vägverket har mätstationer längs med alla vägar i landet där jag kan samla in den väderdata jag behöver. När jag fått med alla parametrar kan jag räkna ut hur lång tid det tagit för de största larverna att bli så stora som de är och får då fram dödstidspunkten.

– Men jag lämnar inga definitiva svar, påpekar Anders och förklarar att ett mordoffer ju kan ha dödats och därefter placerats i en frys där det legat ett år innan det dumpas någonstans i naturen. Men det får polisens utredare ta reda på.

Var det något fall som var extra jobbigt kunde vi alltid tala med varandra om det så att man lättade på ventilen.

Efter 20 års erfarenhet börjar Anders vänja sig vid döda kroppar i olika förruttnelsestadier, men ibland kan det bli för mycket.

–Jag hade lättare för jobbet i början av min karriär, när jag jobbade på Rättsmedicin i Uppsala. Då ingick det i vardagsarbetet för mig och kollegorna att hantera döda kroppar. Var det något fall som var extra jobbigt kunde vi alltid tala med varandra om det så att man lättade på ventilen.

– Nu när jag arbetar som biolog vid SVA och blir uppringd av rättsmedicin kan jag på ganska kort tid få åka i väg till en brottsplats där en död person påträffats, en plats som ibland kan vara rätt makaber, tillägger Anders.

Missa inte: Paret grävde upp ett lik – för kärlekens skull

Efter att Anders har samlat in det material han behöver åker han tillbaka till sitt labb och undersöker det. Eftersom de flesta fall är belagda med sekretess har han ofta ingen att tala med om vad han har varit med om.

– Jag minns speciellt ett fall som påverkade mig starkt. De andra teknikerna hade gett sig av för att leta efter bevis på en annan plats, så jag satt själv vid den dödes kropp hela dagen och samlade in material.

”Kryper in under skinnet på en”

Anders insåg inte vilket intryck upplevelsen gjort på honom förrän hans fru, ett par veckor senare, påpekade för honom att han varit på ovanligt dåligt humör den senaste tiden.

– Hon tyckte att jag borde gå och tala med någon, så jag gick till en psykolog och berättade vad jag upplevt. Det hjälpte mig faktiskt, säger han och tystnar ett ögonblick.

– Det är stundtals en riktig anspänning, särskilt med vissa fall som riktigt kryper in under skinnet på en.

Men trots allt övervinner fascinationen för det något udda extraknäcket de negativa sidorna och Anders har inga planer på att sluta som Sveriges enda rättsentomolog.

 

Av: Peter Helperin

Bild: Anders Lindström, Kelda Stagg och IBL

 

Missa inte: Brott – mord och mysterier!

Tidningen Brott, mord och mysterier är ute med en ny specialutgåva! Det fullspäckade numret innehåller 100 sidor isande läsning med bland annat rysliga historier och intervjuer.

Bara 42 kronor! GRATIS frakt!

Läs mer och beställ här

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...