Annons

Annons

Amerikansk ost- och lökpaj

Njut av en läcker ostpaj med fyra sorters lök och örter. Perfekt som tillbehör eller att avnjuta med bara en sallad till!

Mejla
Dela (1)
Pinna

amerikansk-ost--och-lokpaj

Spenat, timjan, persilja och fyra sorters lök sätter fin smak på denna ostpaj med både lock och botten.

● 4 pers ● 1 tim + tid att svalna

2 rullar färsk pajdeg (finns i kyldisken)
10 cm purjolök
4 vitlöksklyftor
4 bananschalottenlökar
1 rödlök
1 knippa persilja
några kvistar färsk timjan
ca 2 msk olivolja
100 g färsk spenat
salt
peppar
150 g riven lagrad ost
3 ägg
3 dl grädde

Annons

Pensling
äggula

Tillbehör
blandad sallad

1. Sätt ugnen på 175°. Klä en smord pajform med den ena degplattan.
2. Skiva purjon tunt. Skala de övriga löksorterna och skiva dem tunt. Finhacka persilja och timjan.
3. Fräs all lök mjuk i lite olivolja. Lägg i spenaten och låt den mjukna ihop med löken. Salta och peppra. Blanda ner persilja och timjan. Låt blandningen svalna.
4. Blanda osten med ägg och grädde i en bunke. Salta och peppra.
5. Lägg lökfräset i botten på pajdegen. Häll äggstanningen ovanpå.
6. Bre ut den andra paj-degen på arbetsbänken. Skär 2 cm långa snitt med 2 cm mellanrum över hela degen. Dra isär den lite lätt med händerna så att snitten öppnar sig.
7. Pensla degkanten i formen med vispad äggula. Lägg på locket och pensla det med äggula. Grädda pajen i ugnen i 35–40 minuter. Låt svalna.
8. Skär pajen i portionsbitar och servera med sallad.

Av Jan-Erik Hagbohm
Bild: Ralph Månsson


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...