Annons

Annons

Alma, 73, är olyckligt kär

Alma, 73, var helt oförberedd på den känslostorm som hennes vänskap med 
Bertil skulle leda till. – Jag kunde knappt äta eller sova. Jag trodde aldrig i mitt liv att jag skulle 
få känslor för en gift man, 
säger hon.


Jag är olyckligt kär i en gift man

Alma_ar_olyckligt_kar

– Jag är olyckligt kär i en gift man, säger Alma.

Att älska innerligt på äldre dagar, om att längta efter varandra så att det gör ont i kroppen och sedan inte kunna få varandra. Hur det känns vet 73-åriga Alma allt om. Hon kunde aldrig föreställa sig att få uppleva sitt livs kärlek på ålderns höst.
– Det är olycklig kärlek. Han kan inte bli min, trots att vi älskar varandra över allt annat, säger Alma sorgset och slår sig ner i fåtöljen i vardagsrummet.

Himlastormande förälskad

Hon berättar hur hon hals över huvud blev himlastormande kär i en man som var gift och som är hennes fastighetsskötare och 
hyresvärd. Alma är dessutom vän med hans fru och har känt båda sedan många år tillbaka. De har hjälpt till med många saker i hennes lägenhet under åren hon bott i deras hyreshus.
– Jag har tidigare inte haft känslor för Bertil. Vad han sedan har känt för mig vet jag inte. Kanske något förbjudet som han till slut inte kunde stå emot, suckar Alma och häller upp en kopp kaffe.
Hon tar en klunk och tänker en stund. Ibland är det så att hon vill gråta när hon tänker på det som varit. En tid av romantik som aldrig kommer tillbaka.
– Jag har varit med om många tråkiga saker. Men tiden med Bertil var sagolik. Jag har haft män som jag älskat, men inte som jag älskat Bertil, försäkrar hon med ett leende.

Minnen från förr

Alma tar fram bilder från förr och minnen väcks till liv. När hon var 16 flyttade hon ihop med en man och något år senare kom första dottern. Tillvaron som ung mamma och hemmafru trivdes hon med. Alma hade fullt upp i flera år med att ta hand om sina två döttrar medan maken arbetade.

Annons

Läs också: Maria Montazamis bästa kärleksknep

När han dog och hon plötsligt blev änka för 15 år sedan ville hon börja om på nytt och flyttade till en lägenhet på en liten ort i norra Sverige. Alma träffade en ny man och var tillsammans med honom i tio år innan de bröt upp. Sedan dess har hon levt ensam.
– Jag har alltid tyckt kärleken varit viktig och har inte satsat på utbildning eller karriär, förklarar hon.
Vänner har betytt mycket, och Bertil och Astrid var roliga att umgås med, alltid trevliga och snälla.

Från vänskap till kärlek

Men allt förändrades för två år sedan. En dag när Bertil var hos Alma för att laga en kökslampa övergick deras vänskap i kärlek.
– Plötsligt kom han tätt intill mig, kramade mig och smekte mig. Jag blev så chockad att jag varken kunde prata eller röra mig, och tänkte ”vad i all sin dar gör han?”.
Bertil var tvungen att hasta vidare. Alma gick och vilade sig, men när kvällen kom kunde hon inte somna.
– Jag sov inte en blund den natten. Jag låg bara och tänkte på det som hänt och grubblade kommande dagar över vad jag skulle göra nästa gång vi sågs.

Det gick tre dagar. Då gick proppen sönder under diskhon i köket. Bertil kom och skulle laga felet.
– När det var klart kom han och smekte mig igen. Då tog jag mod till mig och kramade honom också. Det kändes jättebra. Konstigt nog hade jag inga skamkänslor. Det kändes naturligt.
Bertil var tvungen att åka iväg och arbeta, och efter ett ömt farväl träffades de några dagar senare. Då hettade det till rejält och de var som uppslukade av varandra.
– Tredje gången fick jag starka känslor för honom. Jag vet inte varför, men det kändes helt underbart. Jag var kär, utbrister Alma glatt.

Träffades i smyg

De fortsatte att träffas i smyg. Bertils fru, som ju också var vän med Alma, fick inte veta. Bertil ljög ihop olika historier för att kunna åka till Alma.
– Han var inte van vid all den kärlek jag gav. Jag talade om hur mycket jag uppskattade honom. Han sa att hans äktenskap var dött och att han och frun hade var sitt sovrum. Men när vi träffades levde han ut sina känslor, säger Alma och slår ut armarna.

Läs också: Mandelmanns fina kärleksförklaring till varandra

En intensiv tid tog fart, där de träffades för passionerade kärleksstunder hemma hos henne. I 13 månader hade de ett hemligt förhållande – den bästa tiden i Almas liv.
– Jag har både varit gift och förlovad, men har aldrig haft så starka känslor för någon som för Bertil. När vi inte hade träffats på några dagar längtade jag så mycket att det värkte i kroppen och det kändes som om jag höll på att bli tokig.

Olycklig med frun

Hon fick mycket kärlek tillbaka. Bertil sa till henne att han var olycklig med sin fru och att han var kär i Alma.
– Vi hånglade och tog på varandra, men hade inte sex. Så långt ville han inte gå. Men det var nära flera gånger. När han tittade på mig strömmade det ut mycket kärlek. Han fick känslor som han aldrig trodde han skulle få för någon. Det skrämde nog honom också.

Ett ögonblick hon aldrig glömmer är när hon första gången berättade hur mycket hon älskade honom. Han blev så generad att han blev röd om kinderna, berättar Alma.
– Jag kunde knappt äta eller sova, och jag var som en förälskad tonåring, trots att jag var över 70. Jag trodde aldrig i mitt liv att jag skulle få känslor för en gift man. Men jag kunde inte hjälpa det, även om många nog skulle döma mig som en dålig kvinna som försökte sno en annans karl.

Kastade sig på cykeln

Men Bertil visste vad han gjorde. Han var upp över öronen förälskad, och kastade sig på cykeln och tog sig till Alma när hon ringde och grät och sa att hon längtade efter honom.
– Vi var som ett, han och jag. Och jag kunde läsa honom som en bok. Jag nästan klättrade på väggarna när jag inte sett honom på några dagar och jag var överlycklig när jag kastade mig i hans armar.
Bertils fru hjälpte Alma med vissa göromål under tiden det hemliga förhållandet pågick.
– Ibland kunde jag träffa henne på innergården kort efter att jag hånglat med hennes man i hallen. Då tänkte jag att ja du Astrid, du skulle bara veta vad din man och jag gjorde alldeles nyss.

Läs också: Skilsmässan blev starten på ett bättre liv

Men det blev inte som Alma hade tänkt sig. Bertil har problem med hjärtat och efter deras kärleksträffar blev det värre, plus stressen med smygandet för frun. Bertils känslor för Alma var så starka att bara tanken på att träffa henne gav honom bröstsmärtor. Han hade varit inlagd på sjukhus för hjärtflimmer och han var rädd för att dö. Därför var han tvungen att välja – henne eller sin fru.
– Jag var rädd för att han skulle få en hjärtinfarkt. Det är klart att jag inte tjatade. Om han dog och det var mitt fel skulle jag inte förlåta mig själv.

Utom sig av sorg

För snart ett år sedan bröt de upp och Alma var utom sig av sorg. De pratade länge i hennes lägenhet. Bertil var nära att bryta ihop av tillvaron och hade dåligt samvete inför sin fru, även om han inte älskade henne.
– Jag tyckte inte synd om henne. Hon visade aldrig sin kärlek. Och lever man i ett olyckligt äktenskap ska man skilja sig. Men det spelade ingen roll vad jag sa. Bertil orkade inte ha oss båda. När vi gjorde slut var det nära att han började gråta. Jag kramade och pussade honom, trots att jag led inombords.

När förhållandet var slut grät Alma i flera dagar. Hon fick en kollaps och sökte hjälp inom psykiatrin.
– Jag trodde att jag skulle gå under och att jag inte skulle klara mig. Jag är mycket för det andliga och har en stark tro. Det gjorde mig lugn. Och så fick jag prata ut mycket med mina döttrar och en väninna. De var ett stort stöd.

En tuff tid

Det var en tuff tid. Efter tre månader var saknaden så stor att Alma ringde Bertil. Han kom och de kramades. En vecka senare kom han igen och de kunde inte låta bli att röra vid varandra. De insåg att de inte kunde ses mer, eftersom de kunde inte hålla sig ifrån varandra fysiskt.
Bertil, som är i 70-årsåldern, valde att stanna hos sin fru. Att han väljer bort kärleken har Alma svårt att förstå. Hon är hjärtekrossad, fast vill Bertil bara väl ändå och hon vägrar att bli bitter.

Läs också: Carin Hjulström dejtade över 100 män – skrev bok

– Jag har sagt: välj mig så får du kärlek och vi kan flytta ifrån allt. Han väljer familjen, pengarna och bekvämligheten och trycker undan sina känslor. Jag kan inte tvinga honom att göra annorlunda.
De stöter ihop ibland, eftersom de bor i ett litet samhälle. Egentligen vill båda bara kramas och kyssas. Men det går inte. Det skulle bli en skandal om det kom fram att de gått bakom ryggen på Astrid.

Satte in kontaktannons

Bertil kommer förr eller senare till hennes lägenhet igen, som fastighetsskötare. Men det kommer aldrig bli som förr, tror Alma. Därför söker hon en ny kärlek och har satt in en kontaktannons i en tidning.
– Jag vill inte vara ensam och har bestämt mig för att gå vidare. Men så stark kärlek som jag upplevde med Bertil blir det aldrig igen. Han är för evigt min stora kärlek och min högsta önskan är att han gav oss en chans. Är inte livet bra grymt, kan jag tänka ibland. Men så tröstar jag mig med att jag fått uppleva det som många bara drömmer om – sann och äkta kärlek.

 

Text: Therése Weber Cedergren
Bild: Shutterstock

 

Missa inte: 9 kärlekstips från äldre som får din relation att hålla

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...